Nova sigurnosna pravila za Gmail: Ako ne ispunjavaju ove standarde pošiljaoci mogu biti blokirani

03.04.2024

15:16

0

Autor: K. O.

Veruju da će fišing napadi i neovlašćeni pristupi biti teže izvodljivi

Nova sigurnosna pravila za Gmail: Ako ne ispunjavaju ove standarde pošiljaoci mogu biti blokirani
"Pao" Gmail - Copyright Profimedia

Gmail je nedavno napunio 20 godina, a danas je jedan od najpopularnijih servisa za elektronsku poštu. Kako bi obeležili ovaj značajan jubilej, Gugl je krenuo s primenom ranije najavljenih sigurnosnih pravila za Gmail kako bi unapredili korisničko iskustvo.

Evo o kojim promenama je reč.

Promene će rasteretiti sanduče neželjene pošte

Gmail će sprovesti nekoliko novih pravila koja ćete morati da sledite ako želite da nastavite da koristite Gmail. Pravila se pretežno odnose na masovno slanje mejlova i dizajnirana su kako bi suzbila količinu neželjene pošte. Svi koji masovno šalju poruke moraju potvrditi svoj email koristeći "dobro utvrđene prakse", piše Tom's Guide.

Nil Kumaran iz Gugla ističe kako će nove provere "zatvoriti rupe koje su napadači iskorišćavali kako bi ugrožavali korisnike emaila". Novo pravilo je stupilo na snagu 1. aprila. Iako uvek postoji način da se provere zaobiđu, Gugl očekuje da će ova pojačanja rasteretiti poštanske sandučiće korisnika.

Profimedia
 

Odjava s mejling lista će biti jednostavnija

Još jedna novost stiže 1. juna. Gugl će odjavu s mejling lista učiniti jednostavnijom tako da više neće biti potrebno odabrati nekoliko različitih opcija kako biste se uklonili sa nečijeg popisa za slanje pošte.

Gugl takođe radi na unapređenju enkripcije emailova kad se šalju preko različitih pružalaca usluga. Uz pomoć Transport Layer Security (TLS), sadržaj poruke će ostati enkriptovan bez obzira na to kojeg pružaoca email usluga koristi primalac.

Provera u dva koraka će biti podrazumevana za korisnike Gmaila, koji su masovno obavešteni o njoj. Pošto će biti potrebne dodatne provere kako biste se prijavili u email, fišing napadi i neovlašćeni pristupi će biti teže izvodljivi i trebalo bi da ih bude manje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike