Google vas stalno prisluškuje, pa čak i kada ne koristite mobilni telefon: Proverite to i sami

02.02.2024

21:00

0

Autor: M. Vu.

Google pomoćnik, ako je aktiviran na uređaju kao aplikacija, uvek osluškuje glasovne komande, čak i kada se pametni telefon ne koristi

Google vas stalno prisluškuje, pa čak i kada ne koristite mobilni telefon: Proverite to i sami
Ilustracija - Copyright Profimedia

Tokom godina podizana je svest o sajber bezbednosti u svetskoj javnosti, medijima, ali i među svakodnevnim korisnicima. Otkrića "zviždača", poput Edvarda Snoudena, bivšeg visokog agenta američke agencije NSA, potvrdila su ono što je do tada bilo manje-više poznato - države, obaveštajne službe, ali i mnoge kompanije "vole" da imaju pristup privatnih podataka korisnika.

Međutim, često se zaboravlja da je Google dominantan igrač na tržištu pametnih telefona – Android ima oko 82 odsto svetskog tržišta, Apple sa iOS uređajima oko 16 odsto, dok ostatak ide na "feature'" uređaje. Tako je Google dominantan i kada je u pitanju tržište glasovnih asistenata sa veštačkom inteligencijom – Asistent je prisutan na svakom Android uređaju proizvedenom u poslednjih osam godina.

Google pomoćnik, ako je aktiviran na uređaju kao aplikacija, uvek osluškuje glasovne komande, čak i kada se pametni telefon ne koristi.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

Uverite se sami - recite „Hej Google“ u blizini svog uređaja i pojaviće se „upit“ koji očekuje dalje glasovne ili tekstualne komande. Iako, zvanično, uređaj očekuje samo komandu "Hej Google", još nije sasvim jasno da li sluša sve druge razgovore ili druge zvukove u svojoj blizini.

Kompanija na svojoj veb stranici navodi da „...kada je pomoćnik aktivan, na ekranu se pojavljuje ikona mikrofona...“ Takođe, na dnu iste stranice dalje se navodi da „.. Pomoćnik ponekad može biti slučajno aktiviran zbog pogrešno protumačenog kao podrazumevani redosled za njegovu upotrebu."

Zbog toga postoji cela stranica u okviru podešavanja Google naloga na kojoj se snimaju sve interakcije sa aplikacijom Pomoćnik, i gde se pojedinačni „razgovori“ mogu brisati. Zanimljivo je i da je automatsko brisanje razgovora nakon određenog vremena podrazumevano isključeno.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike