Google najavio superkorisno ažuriranje svojih mapa: Putovanja nikad nisu bila zabavnija

29.03.2024

16:19

0

Autor: V. I.

Nova funkcija će biti puštena u rad već ove nedelje u 40 odabranih gradova u SAD i Kanadi

Google najavio superkorisno ažuriranje svojih mapa: Putovanja nikad nisu bila zabavnija
Copyright Freepik

Google Maps se priprema za uvođenje niza noviteta koji obećavaju da će olakšati planiranje putovanja ovog leta. U sklopu nadogradnje, aplikacija će korisnicima pružiti napredne mogućnosti za istraživanje destinacija, omogućavajući im pristup detaljnim informacijama o mestima koja žele da posete. Korisnici će, pretražujući mape za specifične gradove, imati priliku da jednostavnim potezom prsta otkriju sveže liste preporuka sastavljene od strane ljudi upućenih u lokalne znamenitosti.

Google naglašava kako će nove liste uključivati preporuke za "gradove koje volite", gde će korisnici moći da pronađu predloge za restorane i zanimljiva mesta. Osim toga, biće predstavljene i liste sa preporukama za restorane koje Google kreira na osnovu trenutnih interesovanja korisnika, uzimajući u obzir ocene na Google Mapsu.

Kad i gde se očekuje ažuriranje

Ova nova funkcija će biti puštena u rad već ove nedelje u 40 odabranih gradova u SAD i Kanadi, a uskoro se očekuje njeno proširenje na globalnom nivou.

 

Freepik
 

Šta obuhvata ažuriranje

Google takođe uvodi trending listu popularnih gradova koja će se ažurirati svake nedelje na osnovu promena u ocenama na Google Mapsu. Ova lista će istaknuti popularna mesta, kao i skrivene "dragulje" koji predstavljaju manje poznata, ali izvanredna mesta u okolini.

  • Lista 🔥u trendu: ažurira se svake nedelje s mestima koja su nedavno zabeležila porast popularnosti na Google mapama. Idealan je da vam pomogne da otkrijete najnovije "hot point", odnosno mesta u trendu.
  • 🏆 top-lista: spisak mesta koja Google mape vole. Ovde se dolazi da se isprobaju istinski i dugogodišnji favoriti.
  • Lista 💎 dragulja: mesta koja bi mogla biti najbolje čuvana tajna u komšiluku. To je spisak odličnih restorana koji još nisu popularni ali su vredni pažnje.

Korisnicima će biti dozvoljeno da prilagođavaju ove liste prema svojim željama, te da kreiraju sopstvene liste sa preporukama koje mogu deliti putem društvenih mreža.

I ovde je AI umešala prste

Veštačka inteligencija (AI) igra ključnu ulogu u ovom ažuriranju, pomažući u identifikaciji važnih informacija o određenim mestima unutar zajednice Google Maps. AI će, na primer, korisnicima olakšati prepoznavanje jela i procenu njihovih cena na osnovu fotografija hrane.

Pored novih funkcija, Google Maps će doživeti i vizuelno osveženje, uključujući pojednostavljen interfejs sa manjim brojem tabova i novim bojama za "pinove", što će korisnicima olakšati orijentaciju na mapama, obavestio je juče Google.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike