Ludilo na Sajmu CES: Providni televizori, vertikalni avio-taksi, dvogled koji identifikuje ptice (FOTO+VIDEO)

13.01.2024

17:49

0

Autor: V. I.

Zaronite u svet najzanimljivijih proizvoda sa Sajma elektronike u Las Vegasu

Ludilo na Sajmu CES: Providni televizori, vertikalni avio-taksi, dvogled koji identifikuje ptice (FOTO+VIDEO)
Copyright Profimedia

Upravo završen najvećo Sajam potrošačke elektronike, poznatiji kao CES, koji se svake godine održava u Las Vegasu, okuplja proizvođače iz celog sveta da pokažu svoje najnovije proizvode, od televizora i robotskih usisivača do električnih vozila i džinovskih bagera. Napravili smo kratak prikaz najzanimljivijih proizvoda koji su prikazani na ovogoddišnjem CES-u a oni su samo delić fantastične ponude koja je prikazana.

Providni televizori

LG i Samsung predstavili su transparentne televizore, koji koriste OLED i MICRO LED tehnologiju. Ovi televizori mogu da prelaze između transparentnog režima i redovnog TV režima, nudeći novi način prikazivanja sadržaja i uklapanja u okruženje. LG-jev transparentni OLED ekran od 77 inča biće u prodaji kasnije ove godine, dok je Samsungov koncept još u razvoju. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Omerta Table (@omertatable5)

 

Gigantska sfera

Kao jedna od najzanimljivijih atrakcija na sajmu izdvajila se Sphere, ogromna LED kupola koja omogućava da doživite pun ekran od 360 stepeni. Sphere će se prvi put pojaviti u februaru na Super Bowl-u (finalnoj utakmici američke Nacionalne fudbalske lige), gde će demonstrirati sve svoje sjajne mogućnosti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Intel (@intel)

 

Usavršen avio-taksi

Hyundai je ažurirao električno vozilo za vertikalno poletanje i sletanje S-A2, koje planira da koristi za svoju avio-taksi uslugu sa Uberom. S-A2 može da nosi četiri putnika i pilota, a ima domet od 95 kilometara. Hyundai kaže da je poboljšao aerodinamiku, smanjio buku i unapredio bezbednosne karakteristike vozila od njegovog prvog pojavljivanja 2020. godine.

 

 

 

Tastatura za ajfon

Ukolko ste nostalgični za starim telefonima, oduševiće vas novi dodatak za iPhone, odnosno fizička tastatura napravljena kao futrola za telefon. Na njenom donjem delu nalazi se QWERTY tastatura koju možete koristiti za kucanje poruka, pravljenje beleški ili uređivanje dokumenata, a da pritom ne morate otvarati virtuelnu tastaturu koja zauzima pola ekrana. Predstavljene su siva i žuta boja po ceni od 150 evra.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by iPhone (@appletech7_)

 

Futurističke AR naočare za vožnju

BMW je ove godine na CES-u demonstrirao budućnost svoje tehnologije proširene stvarnosti (AR), uz poboljšano iskustvo vožnje koje koristi XREAL Air 2 naočare. Kada vozač ili suvozač nose naočare, oni mogu da vide uputstva na putu uživo, uključujući strelice za pravac, ograničenja brzine i znakove za zaustavljanje. Za putnike, naočare su u stanju da projektuju igre uživo, lokalne informacije preko avatara koji se nalazi virtuelno na kontrolnoj tabli, ili čak samo da gledaju film sa ogromnim virtuelnim ekranom postavljenim pored štitnika od sunca.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BMWBLOG.com (@bmwblog)

 

AI dvogled koji odmah identifikuje ptice 

Postoje razni sjajni dvogledi, ali  Swarovski AX Visio je napravio dvogled kojim ima ugrađenu kameru i može da koristi veštačku inteligenciju (AI) da pomogne u identifikaciji različitih vrsta ptica (pri tome do 9.000 različitih). Uz uvećanje od 10k možete direktno da zumirate , dok ta kamera može da snimi slike.  AI podaci su uključeni u metapodatke slika tako da ćete uvek moći da znate šta gledate - zaista pametna implementacija AI.

 

Pametna brava koja vas prepoznaje

Pametna brava Lockly Visage koristi prepoznavanje lica kako bi omogućila pristup vašem domu- ako primeti da dolazite, automatski će da vam otvori vrata. Pametna brava takođe radi sa kućnim ključem Apple i čitačem otiska prsta za druge opcije za ulazak u kuću.

 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike