Ovim patentom bi vlasnici Vision Proa mogli da pišu i crtaju u vazduhu futurističkom Apple olovkom

17.01.2024

15:52

0

Autor: K. O.

Počinje pretprodaja Apple Vision Pro-a

Ovim patentom bi vlasnici Vision Proa mogli da pišu i crtaju u vazduhu futurističkom Apple olovkom
Copyright Tanjug/AP Photo/Jeff Chiu

Posle meseci čekanja, željni kupci Apple Vision Pro-a konačno će se dočepati Appleovog prvog ulaska u prostor prostornog računarstva. Tako će 2. februar biti veliki dan za kompaniju.

Ali njegova opklada na AR/VR i tu tehnologiju koja će se možda pretvoriti u budućnost računarstva je daleko od potpune i, pored jeftinijeg Vision Pro-a, sigurno možemo očekivati da će Apple najaviti više proizvoda i dodataka u budućnosti. A novi patent je možda izbacio jedan od njih pre vremena.

Čini se da taj patent sugeriše da Apple već počinje da skreće pažnju na to kako bi ljudi mogli da koriste Vision Pro kao sredstvo za kreiranje, ne samo igranje igrica ili rad sa uobičajenim Mac aplikacijama, već i u užurbanom novom 3D prostoru. To nagoveštava da Apple želi da pronađe način da umetnici slikaju i crtaju na nove načine, koristeći ono što izgleda kao nadograđena Apple Pencil. I možete se kladiti da bi bilo korisno i za vođenje beleški u hodu.

Apple-ova iPad linija je, gotovo slučajno, postala omiljeni tablet za umetnike širom sveta. Da li bi Vision Pro mogao postati i uređaj za prostorno računarstvo? Apple će se, naravno, nadati tome, i ako se to dogodi, ovaj patent bi mogao da odigra veliku ulogu u tome.

„Drži se kao olovka, marker, štapić ili alat“

Patent, koji je prvi uočio Patentli Apple, dovoljno je nejasan da ne odaje igru u potpunosti, a da nam i dalje daje dobru predstavu o tome šta bi Apple mogao imati na umu. Crteži jasno pokazuju dodatak nalik na Apple Pencil, iako uvećan, ali tekst sugeriše da bi alat mogao biti skoro bilo šta, samo da je tačka na kraju.

Tanjug/AP Photo/Jeff Chiu
 

„Ručni kontroler sa kućištem u obliku markera može imati izduženo kućište koje se proteže po širini ruke korisnika i koje se može držati kao olovka, olovka, marker, štapić ili alat“, navodi se u prijavi za patent.

U tekstu koji se nalazi pod patentnom prijavom 20240012496, u tekstu se takođe pominje neopisivi „uređaj montiran na glavu“, ali ne morate imati previše mašte da biste ovde prešli na Vision Pro.

Postoji mnogo razloga zašto bi mogućnost kreiranja umetničkih dela ili uzimanja beleški u 3D prostoru mogla biti korisna, a ne samo nedostatak bilo kakvih fizičkih ograničenja. iPad modeli mogu, naravno, da skroluju i zumiraju kroz veće radne površine, ali ekran je samo toliko veliki čak i na velikom modelu koji je iPad Pro od 12,9 inča. Apple kaže da gledaoci filmova mogu očekivati ekran od 100 stopa — zamislite da možete da slikate na nečemu te veličine, a da nikada ne napustite udobnost svog sofe.

Naravno, važno je zapamtiti da nije svaki patent koji Apple stavi preko američkog patentnog ureda nešto što se na kraju pretvara u proizvod koji možete kupiti u Apple Store-u. Ali takođe je važno zapamtiti da mnogi to rade, i postoji mali razlog zašto ovo ne bi bio jedan od onih koji prođu test i postanu pravi proizvod za transport.

Što se tiče samog Vision Pro-a, on će biti pušten u prodaju 2. februara nakon što pretprodaje počnu 19. januara. Početna cena od 3.499 dolara će kupcima omogućiti 256 GB skladišnog prostora, a očekuje se da će biti dostupni i veći modeli, piše iMore.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike