Sajber bezbednost u 2024. godini: Ovo su ključni rizici u virtuelnom svetu!

01.01.2024

15:53

0

Detaljan pregled predstojećih sajber izazova po predviđanju kompanije Kaspersky

Sajber bezbednost u 2024. godini: Ovo su ključni rizici u virtuelnom svetu!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Prema najnovijem izveštaju Kaspersky Security Bulletin-a (KSB), 2024. godina donosi sa sobom nove i kompleksne izazove u svetu sajber bezbednosti. Ovaj segment KSB-a, temeljen na neprekidnoj analizi sajber bezbednosnog okruženja, pruža detaljan uvid u pretnje koje bi mogle uticati na korisnike interneta u narednoj godini.

Porast humanitarnih prevara

U kontekstu globalnih nasilnih sukoba, pandemije i vremenskih nepogoda, očekuje se značajan rast humanitarnih prevara. Kriminalci će iskoristiti ovakvu globalnu situaciju, te će humanitarne prevare postati sve češće.

P2E Igre - Novi cilj sajber kriminalaca

S obzirom na rast vrednosti bitkoina i popularnost P2E (Play-to-Earn) igara, očekuje se da će ove igre postati primarni cilj sajber kriminalaca. Ovaj segment gejminga, gde igrači mogu zaraditi bitkoine ili NFT-ove, predstavlja privlačnu metu za kriminalce.

U porastu glasovne deepfake prevare

Sa napredovanjem tehnologija lažiranja glasa, glasovne deepfake prevare postaju sve izraženije. Očekuje se da će prevaranti koristiti ove tehnologije za kreiranje ubedljivijih obmanjujućih sadržaja.

Profimedia
 

VPN servisi u borbi protiv segmentacije interneta

Segmentacija interneta i geofencing, često rezultat geopolitičkih promena, predstavljaju značajne izazove za pristup informacijama. VPN servisi igraju ključnu ulogu u prevazilaženju ovih prepreka, te se očekuje da će potražnja za ovim rešenjima značajno porasti.

Prevaranti ciljaju filmske premijere

Predstojeće premijere blokbastera kao što su „Dina: 2. deo“, „Dedpul 3“, „Džoker 2“, „Gladijator 2“ i „Avatar 3“ postaće mete za fišing sajtove koji nude „ekskluzivan pristup“. Štrajk glumaca može dovesti do neovlašćenog deljenja novih filmova, stvarajući idealne uslove za prevarante.

GTA VI: Gejmerski događaj i magnet za prevarante

Ukoliko GTA VI bude objavljen u 2024. godini, očekuje se da će privući pažnju prevaranata. Interna valuta u igri čini je atraktivnom metom za prevarne šeme, kao što su prodaja ključeva i primamljive cene.

Pixabay/sergeitokmako
 

Ana Larkina, stručnjak za bezbednost i privatnost u Kaspersky, naglašava: „Prognoze pretnji za 2024. godinu pružaju uvid u potencijalne sajber rizike. Svet prevara je dinamičan, a prevaranti neprestano razvijaju nove šeme. Važno je održavati oprez i proaktivan pristup u zaštiti od ovih stalno promenljivih pretnji.“

Ovaj detaljan izveštaj Kaspersky-ja ukazuje na važnost konstantnog osvešćivanja o sajber pretnjama i potrebu za stalnom vigilancijom u svetu koji se ubrzano menja.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike