Stop za hakere! WhatsApp uvodi novu sigurnosnu funkciju

27.11.2023

15:53

0

Autor: K. O.

Sada možete usmeriti pozive preko serverske infrastrukture kompanije koje zlonamerne osobe ne mogu pratiti

Stop za hakere! WhatsApp uvodi novu sigurnosnu funkciju
Copyright Foto: Pixabay/antonbe

WhatsApp uvodi novu sigurnosnu funkciju u svoje mobilne aplikacije za Android i iOS koja će blokirati pristup vašoj IP adresi zlonamernim osobama.

Situacija koju platforma rešava je složena. Prema rečima WhatsApp-a, “većina proizvoda za pozivanje” koristi direktnu peer-to-peer vezu između dve osobe. Ovo omogućava “brži prenos podataka i bolji kvalitet poziva”, ali zahteva da uređaji koji učestvuju “znaju IP adresu jedan drugoga”, tako da se podaci šalju napred i nazad radi održavanja povezanosti. Međutim, ako zlonamerna osoba ima odgovarajuće tehničko znanje, može presresti jedan od ovih paketa i doći do osetljivih informacija o meti, kao što je njihova “opšta geografska lokacija ili internet provajder”.

Da bi rešila ovaj problem, WhatsApp uvodi “Protect IP Address in Calls”, alat koji će prenositi pozive koje obavljate putem serverske infrastrukture kompanije. Ovo će osigurati da potencijalni sajber-kriminalci neće moći videti vašu ili bilo čiju drugu IP adresu. Naravno, pozivi će ostati end-to-end enkriptovani.

Kako će to uticati na kvalitet poziva?

Međutim, postoji jedan “kvaka”. Budući da ćete izbeći direktnu vezu, aktiviranje ove funkcije smanjiće kvalitet poziva. Neće biti tako kristalno jasni kao što bi bili da je peer-to-peer veza.

Profimedia
 

Na internetu se vodi rasprava o tome da li je uopšte moguće doći do IP adrese putem telefonskog poziva. Većina tvrdi “Ne, nije moguće”, međutim, britanska komunikaciona kompanija Ocean Telecom tvrdi da je to moguće ako se poziv obavlja putem VoIP (glas preko internet protokola) veze, što WhatsApp koristi za svoju uslugu. Postoji posebna tehnika pod imenom “presretanje paketa” gde sajber-kriminalac može presresti podatke koji sadrže osetljive informacije.

Da li to potrebno svim korisnicima?

Ali, kao što smo već rekli, to zahteva određeni nivo tehničkog znanja. Ovo nije nešto što svako može da uradi, niti je ovo funkcija koju će svako koristiti.

WhatsApp navodi Protect IP Address in Calls namenjena njihovim “najosetljivijim korisnicima” koji žele mogućnost da preusmere pozive preko serverske infrastrukture. Standardni nivo sigurnosti na WhatsApp-u je dovoljan za većinu ljudi.

Pratite izdanje ovog ažuriranja kada stigne na vaš telefon. Uputstva o tome kako da omogućite ovu funkciju mogu se pronaći na zvaničnom Help Center sajtu platforme. Možete je naći u naprednom odeljku menija za podešavanje aplikacije, piše Techradar.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike