Tako blizu, a tako daleko: Amerikanac ima 235 miliona dolara u bitkoinima i samo dva pokušaja da se seti šifre

27.10.2023

15:51

0

Autor: V. I.

Hakeri iz Sijetla su našli način da provale šifru, ali vlasnik neće da ih angažuje

Tako blizu, a tako daleko: Amerikanac ima 235 miliona dolara u bitkoinima i samo dva pokušaja da se seti šifre
Copyright Profimedia

Amerikanac iz San Franciska Stefan Tomas, po zanimanju kripto preduzetnik i programer našao se u nebranom grožđu kad je zaboravio lozinku za USB stick poznat kao IronKey. To i ne bi bio toliki problem da na tom USB-u iz 2011. godine nema zarobljenih 235 miliona dolara u kriptovalutama (7.002 bitkoina).

Profimedia
 

Caka je u tome da nemate neograničene mogućnosti isprobavanja devetocifrene šifre - nakon 10 pogrešnih pokušaja, sav sadržaj se trajno briše. Stefan je za deset godina, koliko traje njegova agonija, istrošio osam pokušaja i sad mu se život pretvorio u noćnu moru - može da postane milioner, a može sve to i da prokocka.

Hakeri stižu u pomoć

IronKey ima visok nivo bezbednosti i veoma je otporan za neovlašćenu upotrebu - njegov razvoj je Ministarstvo za unutrašnju bezbednost SAD, za namene vojske i obaveštajnih agencija. Zato je angažovao dve ekipe hakera koje bi mogle da provale u sadžaj USB-a, međutim oni to nisu uspeli da urade. Pojavila se treća ekipa iz Sijetla, njih deset stručnjaka, koja tvrdi da može da mu pomogne i izbavi 7.002 bitkoina zaključanih u trezoru jedne švajcarske banke, međutim on ih je odbio jer smatra da će hakeri koje je odabrao ipak uspeti. 

Profimedia
 

Ekipa iz Sijetla provalila sistem

Hakeri iz Sijetla, od kojih par njih ima iskustvo rada u agencijama za nacionalnu bezbednost ili drugim državnim agencijama, imaju već klijente od kojih je jedan izjavio da su uspeli da provale u njegov IronKey za manje od 24 časa. Preciznim alatom za lasersko sečenje isekli Atmel čip, te ga polirali i fotografisali svaki sloj, koristeći optičke mikroskope, i ponavljali ovaj proces dok nisu napravili kompletan 3D model procesora što im dalje pomaže u komplikovanom dešifrovanju, piše Wired.

I pored nesagledivog uspeha i dokaza da su uspeli da provale u sistem IronKey, Stefan uporno odbija njihove ponude a oni vrše blagi pritisak na njega putem medija. Ipak je ogroman novac u igri.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike