Obratite pažnju! "Propust" u WinRaru iskorišćen za hakovanje i krađu novca!

29.08.2023

17:46

0

Prema izveštaju, najmanje 130 trgovaca je pogođeno ovim napadom

Obratite pažnju! "Propust" u WinRaru iskorišćen za hakovanje i krađu novca!
Copyright Printscreen/YouTube

Hakeri su pronašli "grešku" u popularnom programu za arhiviranje datoteka za Windows, WinRAR-u, i iskoristili je da prevare trgovce i ukradu velike količine novca otkrila je kibernetička sigurnosna kompanija Group-IB.

Oni ističu da postoji zero-day ranjivost u programu WinRAR koja omogućava hakerima da ubace zlonamerne skripte u arhivske datoteke kao što su slike ili tekstualni dokumenti. Naizgled bezopasne datoteke, kada se otvore, omogućavaju hakerima pristup računarima korisnika te krađu ličnih podataka, uključujući podatke za finansijske račune.

Prema izveštaju, najmanje 130 trgovaca je pogođeno ovim napadom. 

Nakon što korisnik otvori zaraženu datoteku, hakeri mogu neovlašćeno trgovati ili povući novac s korisničkih računa. Iako su hakeri pokušali izvršiti transakcije, zasad nema informacija o tačnom iznosu finansijskih gubitaka.

Napadači su iskoristili ranjivost programa i od aprila meseca, distribuirajući zlonamerne ZIP arhive na specijalizovanim forumima za trgovanje. Ove štetne datoteke su pronađene na najmanje osam javnih foruma koji se bave trgovanjem, ulaganjima i kriptovalutama.

Identitet haker grupacije koja stoji iza ovog napada još uvek nije poznat, ali se zna da koriste zlonamjerni program nazvan "DarkMe" i VisualBasic trojanca. Prema Group-IB, ovaj trojanac je ranije bio povezan s grupom pretnji nazvanom "Evilnum".

Ovaj slučaj ističe koliko je važno da korisnici ostanu pažljivi i redovno ažuriraju svoje softvere kako bi se zaštitili od potencijalnih kibernetičkih pretnji. Kako bi izbegli slične napade u budućnosti, korisnici bi trebali biti svesni potencijalnih opasnosti i preduzimati korake kako bi očuvali svoju kibernetičku sigurnost.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike