Imate običaj da telefon punite na aerodromu? FBI ima za vas važno upozorenje

27.04.2023

21:21

0

Autor: Z.A.S.

Preporuka Federalnog istražnog biroa jeste da izbegavate punktove za punjenje telefona na aerodromima, hotelima i drugim javnim mestima

Imate običaj da telefon punite na aerodromu? FBI ima za vas važno upozorenje
Ilustracija - Copyright Freepik

Američki Federalni istražni biro (FBI) apelovao je na građane da se uzdrže od korišćenja punktova ili stanica za punjenje telefona na aerodromima, hotelima i drugim javnim mestima, jer postoji opasnost od zloupotrebe i hakovanja uređaja.

- Izbegavajte korišćenje punktova za punjenje na aerodromima, u hotelima ili u tržnim centrima. Postoje načini javne upotrebe, odnosno zloupotrebe USB portova za ubacivanje virusa i softvera na uređaje - saopštio je FBI.

U saopštenju se savetuje ljudima da nose sopstveni punjač i USB kabl i da koriste utičnicu.

Freepik
 

FBI nije jedina federalna agencija koja je izdala upozorenje o punjaču za telefone. Federalna komisija za komunikacije (FCC) takođe je saopštila da USB portovi mogu da se zloupotrebe za ubacivanje virusa na uređaje korisnika koji su potpuno nesvesni šta se događa. Ova taktika poznata je pod nazivom „đus džeking“.

Takvi virusi mogu da pruže pristup osetljivim podacima, uključujući šifre, što se može koristiti za različite oblike krađe identiteta.

Freepik
 

Određeni uređaji, uključujući pojedine ajfone, nude zaštitu protiv „đus džekinga“ upozoravanjem korisnika o nesigurnoj ili nebezbednoj konekciji, ali sofisticirani virus može da zaobiđe sva upozorenja, prenose agencije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike