Zašto je korišćenje slabih lozinki opasno po vašu bezbednost na internetu?

21.03.2023

21:37

0

Autor: Ekipa 24sedam

Jedna kompanija za sajber sigurnost ima veliki broj "mamaca", odnosno servera koji su postavljeni u zemljama širom sveta kako bi otkrili na koje sve načine hakeri pokušavaju da napadnu

Zašto je korišćenje slabih lozinki opasno po vašu bezbednost na internetu?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kada je u pitanju bezbednost na internetu, korišćenje slabih lozinki može biti veoma opasno. Naime, to je prva stvar koju hakeri probiju kada pokušavaju da preuzmu neki uređaj.

Jedna kompanija za sajber sigurnost ima veliki broj "mamaca", odnosno servera koji su postavljeni u zemljama širom sveta kako bi otkrili na koje sve načine hakeri pokušavaju da napadnu. Lozinka koju hakeri najčešće probaju kada pokušavaju da "upadnu" u sistem nekog uređaja je "admin". Ova lozinka ne bi trebalo da se koristi na bilo kom uređaju, a pogotovo ne na onima koji su povezani na internet.

Ostale lozinke na listi su "12345", "default", "password" i "root". Iako se čini neverovatnim da ljudi koriste ovako jednostavne lozinke, statistike govore drugačije.

Prošle godine, Nacionalni centar za sajber bezbednost u Velikoj Britaniji je imao izveštaj u kom je pisalo da je lozinka "123456" pronađena u 23 miliona puta u prekršajima. Ovo je neverovatno jer je ovo jedna od najjednostavnijih lozinki koju možete koristiti.

Zato je važno da se pridržavate osnovnih saveta za kreiranje jakih lozinki. One bi trebalo da budu dugačke, složene i sadrže kombinaciju malih i velikih slova, brojeva i simbola. Takođe, ne bi trebalo da koristite istu lozinku na više različitih naloga i redovno ih menjate.

Korišćenje jakih lozinki je prvi korak u zaštiti vaših podataka i lične bezbednosti na internetu. Zato nemojte biti lenji i preuzmite kontrolu nad svojom digitalnom sigurnošću.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike