A cena? Apple predstavio naočare za proširenu stvarnost, Wall Street uzdržan (VIDEO)

06.06.2023

15:05

0

Nova skupa igračka

A cena? Apple predstavio naočare za proširenu stvarnost, Wall Street uzdržan (VIDEO)
Copyright Printscreen/Youtube/Matti Haapoja

Kompanija Apple je na Svetskoj konferenciji developera (WWDC23) predstavila naočare za proširenu stvarnost VižnPro (VisionPro), ali berze su za sada skeptične prema ovom proizvodu koji će se prodavati za oko 3.300 evra.

Vrednost Appleovih akcija na berzi Nasdaq je juče rasla sve do trenutka kada su predstavljeni novi proizvodi ove kompanije, a onda je počela da pada.

Juče u 13.15 je vrednost Appleovih akcija bila 184,9 dolara, a na zatvaranju berze u 16.00 su se prodavale po 179,58 dolara.

Naočare koriste operativni sistem "visionOS", imaju staklenu prednju stranu i aluminijumski okvir u kom se nalazi pet senzora, 12 kamera i dva čipa, stariji M2 i noviji R1, kao i šest mikrofona, prenele su agencije.

VižnPro napaja eksterna baterija koja se drži u džepu i koja traje dva sata na jednom punjenju,a  uređaj i baterija su povezani tankim kablom.

Printscreen/Youtube/Matti Haapoja
 

Prema rečima čelnika Applea, korisnici ovih naočara neće biti savim izolovani od realnosti, već će uz pomoć točkića na desnoj strani uređaja prelaziti između proširene stvarnosti (Augmented Reality - AR) i pune virtuelne stvarnosti (VR).

Oči korisnika će biti vidljive dok se nalazi u AR modu, dok će prilikom boravka u VR ekran uređaja svetleti, i tako staviti do znanja drugima da se korisnik nalazi u virtuelnoj realnosti.

Apple je u promo videu pokazao da će korisnik moći da bira konkretne aplikacije samo pokretima očiju, a da potvrdi svoj izbor spajanjem dva prsta koje će zabeležiti kamere uređaja.

Korisnici mogu da gledaju filmove u 3D formatu, pregledaju slike, pozivaju druge preko FejsTajma (FaceTimea) ili jednostavno koriste razne aplikacije.

Printscreen/Youtube/Matti Haapoja
 

Mek kompjuteri, ajped i ajfon uređaji su kompatibilni sa ovim naočarima.

Kako prenosi iskustvo dopisnika Rojtersa, koji su imali prilike da probaju ove naočare, u ovom trenutku one zbog visoke cene i drugih faktora nisu namenjene širokoj javnosti, ali veruje se da će vremenom biti pristupačne svima.

VižnPro će se u SAD prodavati od sledeće godine, a za sada nije poznato kada će stići na evropska tržišta.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike