Apple najavio: Do 2025. godine ćemo koristiti 100 odsto reciklirani kobalt u baterijama

15.04.2023

23:44

0

Apple napominje da je "značajno proširio" upotrebu 100 odsto sertifikovanog recikliranog kobalta tokom protekle tri godine

Apple najavio: Do 2025. godine ćemo koristiti 100 odsto reciklirani kobalt u baterijama
Apple - Copyright AP Photo/Kathy Willens, File

Apple je najavio planove da koristi 100 odsto reciklirani kobalt u baterijama svojih proizvoda do 2025. godine.

Prema saopštenju za štampu kompanije Apple, kompanija ubrzava svoje planove da koristi reciklirane materijale u kreiranju svojih proizvoda.

Naime, do 2025. Apple planira da koristi 100 odsto reciklirani kobalt u baterijama svojih proizvoda. Štaviše, takođe je u planu da koriste "kompletno reciklirane retke zemljane elemente", kao i 100 odsto reciklirano lemljenje kalaja i pozlaćenje u štampanim pločama koje su dizajnirane do 2025. godine.

Printscreen/youtube/CNET
 

Izvršni direktor Apple-a Tim Cook je rekao sledeće o ovom novom razvoju: "Apple svakog dana inovira kako bi napravio tehnologiju koja obogaćuje živote ljudi, istovremeno štiteći planetu koju svi delimo. Od recikliranih materijala u našim proizvodima, za čistu energiju koja pokreće naše operacije, naš rad na zaštiti životne sredine je sastavni deo svega što pravimo i onoga što jesmo. Tako da ćemo nastaviti da napredujemo u uverenju da sjajna tehnologija treba da bude odlična za naše korisnike i za životnu sredinu."

Apple napominje da je "značajno proširio" upotrebu 100 odsto sertifikovanog recikliranog kobalta tokom protekle tri godine, tako da ova kompanija planira da koristi isključivo reciklirani kobalt do 2025.

Inače, kobalt je suštinski materijal u stvaranju baterija u većini potrošačke elektronike, omogućavajući visoku gustinu energije, navodi Apple. Većina kobalta koji koristi Apple, prema kompaniji, svodi se na baterije koje napajaju proizvode kao što su iPhone, iPad, Apple Vatch i MacBook, između ostalih.

Ukratko, iako ovo nije baš najuzbudljivija vest ikada, uvek je dobro videti tehnološke kompanije kako daju svoj deo za životnu sredinu, čak i ako je to relativno mali krompir u velikoj šemi.

Međutim, pošteno je napomenuti da je ovo samo Appleov trenutni cilj i da možda neće dostići taj rok do 2025. godine, ali će samo vreme pokazati.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike