Leteći automobili nisu budućnost, oni su stvarnost! Izrael izveo prvi probni let taksija koji pokreću dronovi! (VIDEO)

06.06.2023

17:52

0

Autor: I.K.

Ministarka saobraćaja Miri Regev istakla je da je ovo prva inicijativa te vrste u svetu

Leteći automobili nisu budućnost, oni su stvarnost! Izrael izveo prvi probni let taksija koji pokreću dronovi! (VIDEO)
Copyright Twitter/ehang

Koliko do juče, leteći automobili bili su mogući samo u filmovima naučne fantastike. Već od danas oni su naša realnost. 

Naime, u Izraelu su sprovedeni prvi probni letovi takozvanih taksi-dronova kako bi ubuduće oni služili upravo prevozu putnika i tereta.

Dvogodišnji pilot-projekat ima za cilj stvaranje nacionalne mreže dronova koji će se koristiti za prevoz putnika, piše izraelski 24 News.

Manje gužve na putevima

Glavni cilj projekta je omogućiti brz i efikasan prevoz putnika i tereta te smanjiti gužve na putevima. Takođe, ima za cilj i unapređenje komercijalne i javne usluge prevoza.

 

 

Ministarka saobraćaja Miri Regev istakla je da je ovo prva inicijativa te vrste u svetu koja ima širok i multidisciplinaran pristup ispitivanju novih tehnologija, uključujući transport tereta i kasnije ljudi.

Uloženo oko 60 miliona dolara

Projekat istražuje i zakonsku regulativu koja će biti potrebna za komercijalni rad dronova. Druga faza izraelskog projekta letećih taksija započela je u januaru i uključivala je ulaganje od oko 60 miliona dolara u razvoj dron-infrastrukture.

"Nacionalni projekat razvoja dronova planira testiranje desetina dronova čiji će rad biti analiziran jednom nedeljno. Izrael je jedan od svetskih lidera u ovoj oblasti, a eksperiment sproveden u ponedeljak predstavlja važnu prekretnicu u ovoj inicijativi", navodi izraelski 24 News.

Nadzor vazdušnog prostora za dronove

Kako bi dronovi mogli sigurno da lete vazdušnim prostorom, neophodno je uspostavljanje nadzora, koji će funkcionisati na sličan način kao postojeća kontrola letova, a biće uspostavljena saradnja i sa izraelskim vazduhoplovnim snagama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike