Apple danas održava najveću developersku konferenciju, evo kakve novitete možemo da očekujemo

05.06.2023

17:47

0

Konferenciju bi trebalo da otvori šef Apple-a, Tim Kuk i svetu predstavi nekoliko zanimljivih uređaja

Apple danas održava najveću developersku konferenciju, evo kakve novitete možemo da očekujemo
Ilustracija - Copyright Profimedia

Apple svake godine u junu održava svoju konferenciju posvećenu developerima - WWDC i tom prilikom predstavlja novitete - ključne aplikacije i proizvode.

Profimedia
Tim Kuk

 

Očekuje se da konferenciju otvori šef Apple-a, Tim Kuk i svetu predstavi nekoliko zanimljivih uređaja o kojima poslednjih meseci kruže različite glasine.

Dok ne počne konferencija pogledajte šta je u ovom trenutku od tehnoloških novotarija iz prestižne kompanije dostupno, piše Zimo.

Apple naočare

O ovom uređaju se dugo šuška već godinama i ako budu predstavljene danas na WWDC, to bi mogao da bude Apple proizvod godine. Glasine kažu da bi ove naočare mogle da se zovu "Reality Pro", da izgledom podsećaju na skijaške, i da imaju točkić kojim bi korisnik mogao da prebaci iz virtuelne u "pravu" stvarnost. Biće tu mnoštvo senzora za praćenje pokreta ruku i tela, ali i očiju korisnika. S unutrašnje strane bi trebalo da se nađu dva Micro OLED ekrana 1,41 inča u dijagonali s 4000 PPI. Za pokretanje uređaja navodno bi se koristio Apple čip, M2 sa 16 GB RAM-a, a imao bi bateriju koja bi kablom bila povezana sa samim naočarama.

Ono što bi mnoge moglo da spreči da ih kupe je cena od oko 3.000 dolara.

Novi MacBook Air

Iako su sve oči uprte prema naočarama za virtuelnu stvarnost, očekuje se i predstavljanje nove verzije MacBook Air.

Ovaj uređaj je dugo imao standardni ekran od 13 inča, a nova verzija trebalo da ima nešto veći displej, od 15 inča.

I ovaj uređaj bi trebalo da bude opremljen Apple M2 čipom, koji se već koristi u prošlogodišnjim modelima MacBook Aira. Da li će uz ovaj biti predstavljeni još neki modeli, ostaje da se vidi.

Nove mogućnosti operativnog sistema

S obzirom na to da je konferencija namenjena programerima i developerima, naglasak će ipak biti na softveru, odnosno novim mogućnostima budućih izdanja operativnog sistema.

Šuška se da bi svoju premijeru mogao da doživi iOS 17, koji bi, između ostalog, trebalo da na pametne telefone donese alate pokretane veštačkom inteligencijom, kao što je Personal Voice, za stvaranje sopstvene verzije sintetičkog glasa. Očekuju se i nove mogućnosti za Stage Manager na iPad OS-u, a posebno će biti zanimljivo videti što je urađeno s operativnim sustavom za pametne satove, watchOS 10.

Profimedia
 

 

Otvaranje Appleovog ekosistema?

Nagađa se da bi Apple mogao programerima da predstavi i neke promene u iPhone i iPad ekosistemima. Naime, zbog evropskog Zakona o digitalnim tržištima, Apple ima rok do marta 2024. godine da omogući korisnicima preuzimanje aplikacija i izvan Apple App Storea. Iz Applea bi programerima mogli da nagoveste kakve će to promene biti i od kad će se primenjivati, jer bi to moglo utiče i na njihove prihode.

Ali to nije sve...

Apple je poznat po "iznenađenjima" koje voli pripremi korisnicima i programerima, pa se ne isključuje predstavljanje još nekog uređaja ili softvera o kojem se za sada nije znalo ništa.

U svakom slučaju, ako vas zanima što Apple sprema, pratite uživo konferenciju WWDC.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike