Kompanija "Epl" u problemu: Ukoliko "Ajfon" ne bude prešao na USB-C, biće zabranjen u EU!

07.05.2023

20:57

0

Autor: Z.A.S.

Ljubitelji ajfona imaju razloga za brigu

Kompanija "Epl" u problemu: Ukoliko "Ajfon" ne bude prešao na USB-C, biće zabranjen u EU!
Ilustracija - Copyright Freepik

Evropska komisija je nedavno donela uredbu kojom se propisuje obaveza ugradnje USB-C ulaza u sve mobilne telefone koji će se prodavati na EU tržištu.

S obzirom na to da im se ne isplati da proizvode "Ajfon" sa različitim ulazima, za različite delove sveta, a da im je EU tržište jedno od najvećih i ključno, da se naslutiti da će se "Epl" pokoriti ovom uslovu.

Ipak, pojavile su se spekulacije da bi "Epl" mogao dodatno da zaradi ograničavanjem USB-C ulaza na sopstvene ili licencirane kablove i adaptere, što bi uklonilo mnoge treće proizvođače opreme.

pixabay/Pexels
 

Poverenik za unutrašnju trgovinu EU Tieri Breton upozorio je "Epl" da će svaki pokušaj izbegavanja regulative rezultirati zabranom prodaje "Ajfona" na EU tržištu.

Uprkos tome "Epl" ne mora da ugradi USB-C utor u "Ajfon" 15 seriju, koja još uvek može da ostane na "Lightning"-u, kao i "Ajfon" 16 sledeće godine, jer je rok koji je postavila EU komisija poprilično rastezljiv, pa sve zemlje članice ovaj zakon moraju da ratifikuju do kraja 2024. godine.

24sedam/M. Sh
 

U prevodu, to znači da će tek "Ajfon" 17, koji nam stiže 2025. godine morati da koristi USB-C ulaz, prenose itvesti.

Uprkos tome što "Epl" često odugovlači sa pokoravanjem regulativama koliko god može, mnoge glasine i procureli renderi sugerišu da će "Ajfon" 15 na kraju ipak doći sa USB-C standardom.

Profimedia
 

Da li će se to dogoditi i hoće li novi "Ajfon" u potpunosti biti prilagođen zahtevima EU regulatora, videćemo u septembru, kada nova serija službeno bude bila predstavljena.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike