I to je moguće i upravo se dešava: Veštačka inteligencija pretvara ljudske misli u tekst?!

02.05.2023

20:46

0

Autor: Z. A.

Sva nas ophrva fasciniranost i strah

I to je moguće i upravo se dešava: Veštačka inteligencija pretvara ljudske misli u tekst?!
veštačka-inteligencija1 - Copyright Profimedia

Naučnici su razvili neinvazivni sistem baziran na veštačkoj inteligenciji, fokusiran na prevođenje moždane aktivnosti osobe u tekst, navedeno je u recenzisanoj studiji objavljenoj u časopisu Nature Neuroscience.


Sistem nazvan semantički dekoder mogao bi biti koristan pacijentima koji su izgubili sposobnost fizičke komunikacije nakon što su pretrpeli moždani udar, paralizu ili druge degenerativne bolesti.

Istraživači sa Univerziteta Teksas u Ostinu u Sjedinjenim Državama razvili su sistem delimično koristeći model transformatora, sličan onima koji podržavaju robote za brbljanje Google Bard i OpenAI ChatGPT.
Pixabay
 

Precizan u oko 50 odsto slučajeva

Učesnici studije trenirali su dekoder slušajući nekoliko sati podkasta unutar fMRI skenera, velike mašine koja meri aktivnost mozga. Sistem ne zahtjeva hirurške implantate.

Nakon što se sistem uvežba, može generisati tok teksta kada učesnik sluša ili zamišlja kako priča novu priču. Tekst koji tako nastane nije tačan prepis, već bileži opšte misli ili ideje.
Sistem zasad proizvodi tekst koji približno ili precizno odgovara predviđenom značenju izvornih reči učesnika otprilike polovinu vremena.

Profimedia
 

Na primer, kada je tokom eksperimenta učesnica čula rečenicu "Još nemam svoju vozačku dozvolu", to je prevedeno kao 'Ona još nije ni počela da uči da vozi'.
Učesnici su takođe bili zamoljeni da gledaju četiri videa bez zvuka. Sistem veštačke inteligencije uspeo je precizno da opiše određene događaje iz njih.

Istraživači veruju kako bi mogao biti korišćen u sklopu lakše prenosivih sistema za snimanje mozga. Podneli su PCT patentnu prijavu za ovu tehnologiju, piše CNBC.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike