Veštačka inteligencija se može okrenuti protiv nas! Crne prognoze i upozorenja američkog instituta

29.04.2023

22:25

0

Autor: M.M.

Približavamo se opasnoj tački u kojoj stvaramo AI inteligentniju od nas samih, rekao je Elizer Judkovski, jedan od čelnika Instituta

Veštačka inteligencija se može okrenuti protiv nas! Crne prognoze i upozorenja američkog instituta
Veštačka inteligencija bi mogla ozbiljno da nas ugrozi - Copyright Profimedia

Američki mediji prenose jezivu prognozu Instituta za istraživanje veštačke inteligencije u Kaliforniji.

- Najverovatniji ishod stvaranja nadljudski napredne veštačke inteligencije je taj da će ljudska vrsta i sav biološki život na Zemlji, doslovno svi, umreti!

Crnu prognozu je prošle nedelje u američkom časopisu "Tajm" napisao Elizer Judkovski, jedan od čelnika Instituta za istraživanje veštačke inteligencije u Kaliforniji. Kasnije su preneli i drugi mediji.

Pixabay
 

Judkovski se godinama bavi veštačkom inteligencijom i piše o njoj, a već je upozoravao da možemo nesvesno stvoriti veštačku inteligenciju koja bi se okrenula protiv nas samih.

Ovog puta je otišao korak dalje:

- Približavamo se opasnoj tački u kojoj stvaramo AI inteligentniju od nas samih, koja ne samo da ne radi ono što mi želimo, već i ne mari za nas, a najverovatniji ishod suočavanja čovečanstva sa ovakvim vidom veštačke inteligencije je potpuni slom - objašnjava Judkovski.

Takva veštačka inteligencija može pobeći sa interneta i napraviti paralelne oblike života, pa čak i povesti biološki rat protiv nas, dodaje.

On nije jedini. Nedavno je 1.000 stručnjaka iz tehnološke industrije pozvali kompanije da „obustave eksperiment sa veštačkom inteligencijom, kako ne bi ceo svet dovele u opasnost.

Međutim, postoje i kritičari koji smatraju da se ovakvim apelima stvara tvrdokorni anti-AI kult.

Met Palmer je jedan od njih. On je za Blumberg rekao da zaustavljanje veštačke inteligencije može da uspori mnoga istraživanja, posebno u medicinskom polju, i na taj način ostavi na cedilu ljude kojima je to najviše potrebno.

Bonus video:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike