Svakog dana deca ovuda idu u školu i niko im ne garantuje bezbednost: Dva sata i 2.556 stepenica u jednom smeru (VIDEO)

02.07.2024

19:32

0

Autor: V. I.

Merdevine ka mestu na vrhu litice su bukvalno horizontalne

Svakog dana deca ovuda idu u školu i niko im ne garantuje bezbednost: Dva sata i 2.556 stepenica u jednom smeru (VIDEO)
Copyright Printscreen / Youtube / Instagram

Skriveno u planinama Lijangšan u provinciji Sečuan, Kina, nalazi se malo,izolovano selo po imenu Atuler. Smešteno na litici na 1.400 metara nadmorske visine, ovo selo postoji više od 200 godina, a životi 72 meštana u potpunosti zavise od opasnih čeličnih merdevina, koje su skoro vertikalne i predstavljaju njihov jedini način za ulazak i izlazak iz sela.

Opasne čelične merdevine

Ove čelične merdevine na litici imaju ukupno 2.556 stepenica, a jedno putovanje je ekvivalentno penjanju na visinu zgrade od 200 spratova. Njen nagib je skoro 90 stepeni, a stojeći na merdevinama možete skoro direktno iskusiti kako je biti izna ponora. Svaki put kada seljani uđu i izađu iz sela, oni moraju da se penju ovim merdevinama na a uspon traje dva sata.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mezieblogNG (@mezieblogng)

 

Život na ivici: Kako preživljavaju stanovnici

Život u Atuleru je izazovan i opasan. Stanovnici su pretežno poljoprivrednici koji obrađuju male parcele zemlje na strmim padinama. Svakodnevno se suočavaju s opasnostima koje dolaze sa životom na litici. Njihova hrabrost i izdržljivost su neophodni za preživljavanje u ovim ekstremnim uslovima.

Obrazovanje dece: Herojski put do škole

Jedan od najvećih izazova za meštane Atulera je obrazovanje njihove dece. Svakog dana, deca se penju i silaze niz opasne merdevine kako bi stigla do škole u dolini. Ovaj herojski podvig zahteva izuzetnu hrabrost i izdržljivost, a roditelji su stalno zabrinuti za njihovu bezbednost jer im niko ne garantuje da neće da se okliznu i da padnu.

 

 

Medijska pažnja i promene

Zbog svoje ekstremne lokacije i opasnih uslova života, selo Atuler je privuklo pažnju medija širom sveta. Ova pažnja je dovela do određenih poboljšanja infrastrukture, uključujući izgradnju novih, sigurnijih stepenica koje olakšavaju pristup selu. Međutim, i dalje je potrebno mnogo napora kako bi se život u Atuleru učinio sigurnijim i boljim za njegove stanovnike.

Atuler, selo smešteno na litici u planinama Liangšan, predstavlja jedno od najizazovnijih mesta za život na svetu. Opasne čelične merdevine, herojski put do škole i teški uslovi života čine svakodnevnicu ovih hrabrih ljudi. Njihova priča je svedočanstvo o ljudskoj izdržljivosti i sposobnosti da prežive i u najtežim uslovima.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike