Arhitektonsko remek-delo u Kini: Crkva bez senke usred polja lavande izgleda toliko nestvarno da svi misle da je foto-montaža (FOTO+VIDEO)

16.04.2024

12:14

0

Autor: V. I.

Ne zna se da li je lepša preko dana ili tokom noći kad svetli kao vanzemljski prikaz

Arhitektonsko remek-delo u Kini: Crkva bez senke usred polja lavande izgleda toliko nestvarno da svi misle da je foto-montaža (FOTO+VIDEO)
Copyright Instagram printscreen

Crkva u Kinesko-francuskom naučno-tehnološkom parku u Čengduu, u Kini, delo Shanghai Dachuan Architects iz 2019. godine, predstavlja izuzetan spoj savremene arhitekture i kulturne razmene između Kine i Francuske. Ovaj projekat odražava uticaj južnog francuskog načina života i umetničke scene, naročito inspirisan Provansom i impresionizmom, koji je poznat po svojim inovativnim tehnikama i slobodnim potezima četkicom.

 

 

Crkva izlazi izvan konvencionalnih okvira, kako u dizajnu tako i u materijalima. Glavna struktura je napravljena od čeličnih okvira tankih zidova sa mrežom od 240 mm x 240 mm, dok su posebni elementi izvedeni od aluminijuma koji je lagan, seizmički otporan i ekološki prihvatljiv. Takva konstrukcija omogućava crkvi da ostvari vizuelnu lakoću i prozračnost, dok njena unutrašnjost sadrži viseću kupolu koja dodaje anti-mehanički simbol u prostoru.

 

 

Svetao i prozračan ambijent crkve je dodatno naglašen korišćenjem svetlosti kao ključnog elementa u dizajnu. Kada sunce zađe, crkva se transformiše u snop svetlosti, što simbolizuje čistoću i duhovnost. Ova igra svetlosti i senki, zajedno sa pažljivo razmatranim arhitektonskim detaljima, čini da crkva postaje ne samo mesto duhovnog okupljanja, već i umetničko delo.

 

 

Posebno je značajna pažnja posvećena detaljima, od izbora materijala bez vara do elegantnog dizajna koji pomaže u izražavanju slobode, romantike i raznolikosti. Ovakav pristup ne samo da poštuje tradiciju i kulturu, već i teži da prekorači ustaljene obrasce u arhitekturi, čineći ovu crkvu izrazito modernim i inovativnim projektom koji je u skladu sa duhom zajedničkog učenja i razmene između dve zemlje.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by C100 ⟐ (@contemporary100)

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike