Novi nameti za turiste: Restoranima u Španiji dozvoljeno da posebno naplaćuju "mesto u hladu"

01.04.2024

18:49

0

Važno je da mušterije budu propisno obaveštene o tome pre nego što naruče

Novi nameti za turiste: Restoranima u Španiji dozvoljeno da posebno naplaćuju "mesto u hladu"
Copyright Freepik

Vlasti španske autonomne oblasti Andaluzija donele su odluku da restorani imaju zakonsko pravo da dodatno naplaćuju stolove na suncu ili u hladu, pod uslovom da mušterije budu propisno obaveštene o većim cenama pre nego što naruče.

Obaveštenja o većim cenama mogu se dati preko menija, cenovnika ili se oglasiti na neki drugi način, dok verbalna poruka posetiocu neće biti dovoljna, piše The Olive Press.

Istovremeno, pojašnjava se da neće postojati posebna naknada za sto sa određenim pogledom ili lokacijom na meniju, ali će restoranima biti dozvoljeno da naplaćuju dodatnu naknadu za svako jelo posluženo u određenim delovima objekta, ako je to jasno naznačeno u cenovniku.

Portparol udruženja potrošača Ruben Sančez rekao je da ugostiteljski objekti ne mogu da naplaćuju "10 evra više" za sto na terasi.

"Ipak, restoranima i barovima je dozvoljeno da naplate više za svako jelo koje se servira na terasi sve dok je to jasno navedeno u cenovniku", rekao je Sančez i dodao da restorani ne mogu naplatiti naknadu za rezervaciju stola, a ako to urade, ovaj iznos mora biti uklonjen iz konačnog računa.

Profimedia
 

Sančez je takođe rekao da gosti ne smeju biti obavezni da kupuju flaširanu vodu jer voda iz česme mora biti dostupna.

Što se tiče napojnica, Sančez je naveo da je odluka o tome da li da se ostavi napojnica na gostu, što znači da je obavezna dodatna "naplata usluge" nezakonita.

Ranije su vlasti grada Sevilje, glavnog grada Andaluzije, najavile planove da ograniče ulazak turista na centralni gradski trg Plaza de Espana.

Stanovnici grada i pokrajine tamo će, kao i do sada, moći da ulaze bez ograničenja, ali će turisti na glavni gradski trg moći da uđu samo uz naplatu.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike