Zmajev kanjon: Prema legendi, na ovom mestu je Sveti Đorđe zabio svoj mač u grlo nemani (VIDEO)

07.03.2024

19:07

0

Autor: V. I.

Magična klisura obrasla mahovinom očarava svakog ko kroči u nju

Zmajev kanjon: Prema legendi, na ovom mestu je Sveti Đorđe zabio svoj mač u grlo nemani (VIDEO)
Copyright Profimedia

Evropski folklor je neverovatno bogat moćnim likovima reptilske prirode: Fafnir, Tacelvurm, Lindvorm i drugi zmajevi i ale. Oni su predatori, oni su grabljivci, oni su najbogatija i najmudrija stvorenja na planeti. Potrebne su im mlade žene i sveža krv; a svaki deo njihovog tela je blago:može da leči ili daje besmrtnost, može da zaštiti od neprijatelja ili da pomogne u pobedi demona.

Top mesta koja se moraju videti u Nemačkoj na temu zmajeva jesu Dvorac zmaja (Schloss Drachenburg) u Severnoj Rajni-Vestfaliji.i Zmajeva stena (Drachenfels). Naravno, ne treba zaboraviti ni srednjovekovne festivale, koji se održavaju u svakom regionu Nemačke, gde je kulminacija spektakularna borba sa ogromnom lutkom zmaja. Nemoguće je putovati u ovu zemlju i izbeći nešto zmajsko.

 

 

 

Osim navedenih, zanimljivo mesto za posetu jeste Zmajev kanjon (Drachenschlucht). Kroz hrastove i bukove šume, krivudavim putevima stižete pravo do raskošnog prirodnog čuda Tiringije. Drevni kanjon se uzdiže iznad posetilaca i do 10 metara uvis. Prolaz između ogromnih stena je uzak, mokar i potpuno zelen. Stene, kamenje, oboreno drveće - sve je prekriveno mekom smaragdnom mahovinom, kao beskrajni tepih, koji obavija gledaoca i traži da ostane što duže.

Zvuci su mutni i gube se, samo se čuje šum reke pod nogama. Milioni iskričavih kapi su u vazduhu, temperatura u klisuri nikada ne raste više od 18 stepeni. Otisci stopala životinja, divlje cveće i ptice pevaju u visokim krošnjama drveća - sve podseća da su ljudi samo gosti na ovom magičnom mestu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Phoenix🪬 (@sebahlyv)

 

Erozija je formirala jedno od najvećih geoloških i morfoloških lokaliteta u regionu a 1977. Drachenschlucht, Landgrafenschlucht (dva prirodna kanjona u šumama Tiringije) i neke pećine u blizini zaštićene su kao geološki spomenici prirode, tako da se prirodni procesi odvijaju na organski/neregulisan način. Danas je Zmajev kanjon jedna od najuzbudljivijih geoloških znamenitosti u Tiringiji. Na ovom mestu će svako naći sredstva za oporavak nakon intenzivnih radnih dana.

Legenda kaže da je zaštitnik grada Ajzenaha, sveti Đorđe, ubica zmajeva, baš u ovom kanjonu zabio svoj mač u zmajevo grlo, okončavši teror misteriozog stvorenja po celom regionu i tako uspostavivši toliko željeni mir.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike