Više od piva i kobasica: Otkrijte zanimljive tajne Nemačke i njenih stanovnika!

26.08.2023

21:21

3

Upoznajte nekoliko neobičnih činjenica koje će vam otvoriti pogled na Nemačku na sasvim novi način!

Više od piva i kobasica: Otkrijte zanimljive tajne Nemačke i njenih stanovnika!
Copyright Profimedia

Nemačka, zemlja bogate kulture, tradicije i inovacija, često se poistovećuje sa Oktobarfestom, pivom i kobasicama. Međutim, iza ovih dobro poznatih slika, krije se mnogo više interesantnih detalja o ovoj zemlji i njenim stanovnicima. Upoznajte nekoliko neobičnih činjenica koje će vam otvoriti pogled na Nemačku na sasvim novi način!

Berlin - Grad kontrasta: Glavni grad Nemačke, Berlin, ne samo da je veći od Pariza čak 9 puta, već je i poznat po svojim kontrastima. Sa više mostova nego što Venecija ima i najožom ulicom na svetu širokom samo 31cm, Berlin osvaja svojom jedinstvenošću.

Pixabay
 

 

Dvorci i zamkovi: Nemačka odiše istorijom i lepotom sa preko 2100 dvoraca i zamkova. Ovi impozantni objekti predstavljaju bogatu kulturnu baštinu zemlje.

Profimedia
 

 

Zoološki vrtovi i priroda: Nemačka neguje svoju ljubav prema životinjama kroz preko 400 registrovanih zooloških vrtova, rezervata prirode, botaničkih bašti i parkova. Najveći zoološki vrt na svetu smešten je u Berlinu.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

 

"Smalltalk" izazovi: Nemački poslovni svet poznat je po ozbiljnosti, a "smalltalk" - neobavezni razgovor o nebitnim temama - retko je omiljen. Ipak, sve više kurseva nudi poslovnim ljudima veštine ove društvene interakcije.

Rad nedeljom: Nedelja je svetinja u Nemačkoj, sa zakonom koji zabranjuje rad i stvaranje atmosfere opuštanja. Prodavnice su zatvorene, a ovaj dan se provodi sa porodicom i prijateljima.

Fudbalska strast: Fudbal je neizostavni deo nemačke kulture, a stadioni su mesto gde se okupljaju ljudi svih uzrasta i polova. Gotovo svako ima svj omiljeni klub.

Profimedia
 

 

Beg iz zatvora: U Nemačkoj, beg iz zatvora nije krivično delo, s obzirom na to da se sloboda smatra osnovnim ljudskim pravom. Begunci su kažnjeni jedino ukoliko prouzrokuju štetu ili povrede tokom bekstva.

Savršeno deljenje računa: U Nemačkoj se svako plaća svoj deo računa, čak i bračni partneri. Ovaj običaj odražava jednakost i ravnopravnost u društvu.


Nemački ritam obroka: Uobičajeno vreme ručka je između 12 i 13 časova, dok večera dolazi rano, između 17 i 18 časova - što je za većinu drugih evropskih naroda neuobičajeno.

Profimedia
 

 

Ova lista otkriva Nemačku iz perspektive koja ide daleko izvan klasičnih asocijacija. Ova zemlja pokazuje svoju šarolikost, od kulturnih različitosti do običaja koji je čine posebnom u evropskom kontekstu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike