Hram zmaja je arhitektonsko čudo koje ne liči ni na jedno sveto mesto koje ste videli

21.02.2023

16:32

0

Autor: A.G.

Nepravedno zapostavljen u turističkim vodičima

Hram zmaja je arhitektonsko čudo koje ne liči ni na jedno sveto mesto koje ste videli
Arhitektonsko čudo - Copyright Profimedia

Turisti su oduvek uživali u odmoru na Tajlandu, u zemlji koja je poznata po svojoj ukusnoj kuhinji, živopisnoj kulturi, prekrasnim plažama i tirkiznim vodama.

U koji god deo da se uputite, „Zemlja osmeha“ ispunjava sve turističke želje, od opuštajućeg provoda na ostrvu i impresivnih kulturnih aktivnosti do ekstremnih sportova prepunih akcije.

Profimedia
 

Od mnogih stvari koje treba uraditi i doživeti, obilazak brojnih prelepih gradskih hramova uvek je na vrhu liste.

Međutim, u i oko užurbane metropole nalazi se nekoliko skrivenih dragulja koji takođe imaju oblik svetih mesta. Ovo je jedno od njih.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 輕旅行 (@travelyam)

Vat Samfran je jedan od najneobičnijih, ali manje poznatih hramova na Tajlandu, 40 kilometara udaljen od utabanih turističkih staza.

Poznat i kao "Hram zmaja Vat Samfran" ili jednostavno "Hram zmaja", verovatno je jedan od najneverovatnijih hramova koje morate videti na Tajlandu.

Iako izgleda kao nešto iz Diznijevog filma, potpuno je stvaran i funkcionalan budistički hram u koji mnogi monasi i Tajlanđani idu da se mole.

Oblik i boja ove živopisne građevine dovoljni su da privuku pažnju, međutim, dugačak, zeleni zmaj koji se obavija oko tornja zaista čini ovo sveto mesto izuzetnim.

Sagrađen je na visini od 80 metara, u čast broju godina u kojima je Buda živeo, dok pet kandži zmaja koje ga okružuju predstavljaju pet moralnih pravila u budizmu.

Napravljeno od gvožđa i staklenih vlakana, mitsko stvorenje koje obuhvata ružičasti hram je šuplje i sadrži tunel i stepenice, omogućavajući ljudima da se popnu na vrh hrama kroz zver.

Iako ovo arhitektonsko čudo zaslužuje posebno mesto na mapi Tajlanda, iznenađuje činjenica da ne postoje nikakvi detalji o njegovoj istoriji, ko ga je dizajnirao i izgradio, i zašto uopšte postoji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike