Od ove godine više mesta na grčkim plažama za peškir i sopstveni suncobran, ali zato plaćamo skuplje taksu i putarinu

12.02.2024

07:48

0

Autor: I.K.

Ministarstvo ekonomije i finansija odlučilo se za drastičnu promenu kako bi rešilo pitanje privatnog zauzimanja javnih plaža

Od ove godine više mesta na grčkim plažama za peškir i sopstveni suncobran, ali zato plaćamo skuplje taksu i putarinu
Copyright Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Grčka Vlada odlučila je da od ove godine uredi plaže kako bi u dovoljnoj meri bile dostupne svima koji ne žele da plaćaju skupe ležaljke i suncobrane i to tako što će prema novom zakonu, najmanje 50 odsto površine plaže ostati nepokriveno mobilijarom, prenose tamošnji mediji.

Ministarstvo ekonomije i finansija odlučilo se za drastičnu promenu kako bi rešilo pitanje privatnog zauzimanja javnih plaža, budući da grčki ustav priznaje obalu zemlje kao javno dobro. Nov zakon nateraće zakupce i da obavezno čiste plaže i imaju obavezne spasioce.

Na plažama klasifikovanim kao "visoko zaštićene" postavljanje suncobrana i ležaljki biće strogo zabranjeno. Ograničenje zakupcima biće da mogu da zauzmu samo 50 odsto površine plaže, da imaju sanitarnu infrastrukturu i nakon sezone će morati da uklone svoju opremu.

Kako bi obezbedila da sve planirano bude i sporovedeno, Vlada Grčke će omogućiti digitalnu aplikaciju preko koje će moći da prijave svaku nepravilnost i prekršaj zakupca, kao što je zauzimanje javnog prostora, loše održavanje higijene ili neadekvatni uslužni objekti. U borbu sa nesavesnim zakupcima biće uključeni i dronovi koji će snimcima iz vazduha da kontrolišu da se propisi i poštuju. Ko bude uhvaćen u prekršaju, suočiće se sa novčanim i dodatnim kaznama.

Profimedia
 

 

 

Dakle, od ove godine, turistima će biti na raspolaganju daleko više prostora na plažama da postave svoj peškir na pesak i zabodu suncobran. 

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić za RTS ističe da prema ovoj inicijativi na plažama u posebnim celinama, takozvanim "ekološkim natur" sredinama, a ima ih i na severu Grčke gde boravi najveći broj naših ljudi, samo 30 odsto mogu biti zauzete nekim objektima, a 70 odsto će biti dostupna svima.

Na najvećem broju plaža u Grčkoj do sada je bila praksa da možete da koristite ležaljku uz suncobran ukoliko konzumirate nešto sa bara, bez obaveze plaćanja samog najma mobilijara. Od dalje poslovne politike samih zakupaca zavisiće da li će ležaljke i suncobrani poskupeti od ove sezone.

Spremite više para za boravišnu taksu

Sa druge strane, za sve koji planiraju da letuju u Grčkoj važna je informacija da je poskupela boravišna taksa, pa se očekuje da i cene smeštaja budu nešto više. One se sada kreću u rasponu od 1,5 do 10 evra.

-I do sada smo imali te takse, koje su bile negde 50 odsto jeftinije, negde čak tri puta. Najjeftinije i dalje ostaje taksa za boravak u apartmanima, koja je do sada bila 50 centi po danu, po jednom apartmanu, dakle ne po osobi, nego po smeštajnoj jedinici. Dakle pet evra za 10 dana, sada je to 1,5 evra dnevno, znači biće 15 evra, nije drastična razlika, rekao je Seničić.

Hotelske usluge će, takođe, poskupeti za onoliko koliko iznosi taksa.

-Od hotela sa dve zvezdice gde je to tri evra, pa do hotela sa pet zvezdica gde je to 10 evra, ali govorimo o sobama. Dakle, o svima koji borave u tim sobama. Za 10 dana, taj trošak će biti od nekih 30 do 100 evra u zavisnosti od hotela, naveo je Seničić.

Poskupele i putarine

Inače, u kalkulaciju troškova za naredno letovanje u Grčkoj trebalo bi da uvrstite i poskupljenje putarina.

Ono u proseku iznosi nešto preko 7,5 procenata, što bi značilo da ćete na grčkim naplatnim rampama morati da plaćete do tri evra skuplje u odnosu na prethodnu godinu. Vlasti najavljuju da će osetniji skok cena biti narednih godina.

Tako od Soluna do Atine umesto 31,35 evra plaća se sada 33,75 evra, dok od Atine do Patre je sadašnja cena 12,7 evra, a bila je 11,8. Ko koristi kompletnu relaciju Kalamata - Atina izdvojiće 15 evra, što je poskupljenje za 1,05 evra. Srpski turisti koji nameravaju da letuju na Halkidikiju ili Tasosu platiće, naravno, znatno manje, tako da poskupljenje neće osetno uticati na njihov nočanik.

Velike gužve zbog radova na autoputu

Treba imati na umu i da su u Grčkoj u toku veliki radovi na najvećem autoputu i izvesno je da će uticati i na turiste iz Srbije koji budu odlučili da letuju u Grčkoj. 

Naime, trenutno su u Solunu radovi na projektu "Flyover", a obavljaju se na obilaznici oko Soluna (Periferiakos) i trajaće pune četiri godine. 

Najavljujući "Flyover" kao najveći projekat Grčke u skorije vreme, premijer Kirijakos Micotakis zatražio je razumevanje i strpljenje od građana za neprijatnosti koje će doneti građevinski radovi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike