Uznemirujuće vesti iz Grčke: Zakintos ostaje bez simbola ovog ostrva? (FOTO)

13.01.2024

19:33

0

Autor: V. I.

Najfotografisanija i najpopularnija plaža na Instagramu uskoro neće biti kao što je bila

Uznemirujuće vesti iz Grčke: Zakintos ostaje bez simbola ovog ostrva? (FOTO)
Copyright Profimedia

Na obalama grčkog ostrva Zakintos, skriva se jedna od najvećih atrakcija Mediterana - plaža Navajo (Navagio). Ova plaža, poznata i kao Plaža brodoloma ili uvala švercera, privlači milione turista godišnje, zahvaljujući svojoj 43-godišnjoj olupini broda, MV Panagiotis, koja se tu nasukala 1980. godine. Slike ove olupine dominiraju na Instagramu pod heštegom #Zante, čineći skoro polovinu svih fotografija ovog prelepog grčkog ostrva.

Nedavne objave na Instagramu, međutim, pokazuju koliko se brod pogoršao tokom poslednje decenije.

Profimedia
 

Legenda kaže da je brod prevozio krijumčarenu robu kada ga je posada napustila tokom jake oluje, bežeći od mornarice koja ga je jurila. Okružena netaknutim belim peskom i dramatičnim krečnjačkim stenama, plaža Navajo postala je sinonim za avanturu i tajnu. Ali, poslednjih godina, loše vreme uzima svoj danak. Delovi broda su počeli da otpadaju, izazivajući zabrinutost kako kod lokalnog stanovništva tako i kod turista.

Ova turistička atrakcija nije samo vizuelno impresivna, već je i ključan deo prihoda ostrva. U 2018, plaža je nakratko zatvorena, a kupanje i sidrenje čamaca zabranjeni su nakon što se deo litice iznad srušio. Nedavno pak, u septembru 2022. godine, zemljotres jačine 5,4 stepena po Rihterovoj skali između Kefalonije i Zakintosa izazvao je klizište, usled čega je pristup plaži ponovo zabranjen, osim za čamce koji prilaze sa vode.

Legendarna olupina u opasnosti 

Delikatne litice koje okružuju zaliv nisu jedina opasnost za olupinu. Nedavni nalet lošeg vremena doveo je do toga da su se delovi jedrenjaka odlomili, navodi lokalna štampa. Uporedne fotografije pokazuju kako se olupina godinama pogoršava:

 

 

Stanovnici i turistički operateri pozvali su vlasti da hitno intervenišu kako bi zaštitili ovu dragocenost. Neki su se čak dobrovoljno javili da sami upravljaju i plaćaju konzervaciju brodoloma. Gradonačelnik Zakintosa Giorgos Stasinopoulos i poslanik Dionisis Aktipis sada pozivaju grčko Ministarstvo turizma i Ministarstvo ekonomije i finansija da preduzmu mere za zaštitu lokacije, pišu grčke novine.

Njihovi planovi uključuju kontrolu održavanja, bezbednosti, razgraničenje javnih zona pristupa i vidikovaca, kao i postavljanje sistema kontrolisanog ulaska sa elektronskim načinom plaćanja. Iako predlozi još uvek nisu zvanično prihvaćeni, lokalne vlasti pozivaju na brzu akciju kako bi se sačuvala ova popularna turistička atrakcija pre nego što potpuno nestane.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike