Leto čak i u oktobru: Pet evropskih destinacija na kojima možete da nosite kupaći, iako je uveliko jesen

04.10.2023

20:21

0

Autor: V. I.

Bikini, papuče, haljina, peškir, to je sve što vam je potrebno da ovog meseca odete na svoj put iz snova

Leto čak i u oktobru: Pet evropskih destinacija na kojima možete da nosite kupaći, iako je uveliko jesen
Copyright Profimedia

Celog leta ste morali da radite ili pak volite da idete na godišnji odmor kad prođu gužve s hordama turista, ili, naprosto, ne možete da se oprostite od leta tek tako i želite da mu date još jednu šansu? Predstavljamo vam pet evropskih destinacija u kojima je leto tokom celog oktobra.

Profimedia
 

Osim lepog vremena, mogu vas iznenaditi i niže cene prenoćišta, avio-lepova pa čak i usluge u smislu hran i pića. Na ovih pet mesta su dani topli, večere blage, na plažama nema gužve a meštani su predusretljiviji prem turistima nogo inače.

Azorska ostrva, Portugal: Prizori s druge planete

Zeleni raj usred Atlantika ima prosečnu temperaturu u oktobru 21 stepen. Ona predstavljaju unikatni spoj plavih i zelenih nijansi, vulkanske crne i okamenjenih tokova lave.

 

 

Unutar vulkanskih kratera koji miruju skrivena su jezera očaravajuće lepote i topli vodopadi, okruženi prirodnim pejzažem kao oazom mira. Voda je svuda prisutna, ključa i isparava, stvarajući jedinstvenu atmosferu.

 

 

Ostrva su dom prelepim terasama-plantažama čaja, što dodatno doprinosi vizuelnom bogatstvu. . Ova mesta, iako su nekada bila poprište vulkanskih aktivnosti, sada izgledaju kao prizori s druge planete.

 

 

Klima je neverovatno promenljiva, što znači da možete da doživite sva četiri godišnja doba u jednom danu. Ako vam je kupanje u Atlantiku previše hladno, čekaju vas 23 topla izvora u dolini Vale das Furnas na ostrvu Sao Migel.

La Gomera, Kanarska ostrva

La Gomera, drugo najmanje ostrvo u lancu Kanarskih ostrva, očarava svojim prelepim pejzažima koji su prošarani stazama za šetnje. Ostrvo je kao s razglednice, prepuno plantaža banana i kamenjara prekrivenih mahovinom.

 

 

Međutim, uprkos svojoj prirodnoj lepoti, ovo ostrvo nije preplavljeno turistima.jer ima mali aerodrom koji je zbog svoje veličine ne može da prihvati međunarodne letove. 

 

 

Prosečna temperatura u oktobru je 20 stepeni. Tokom jeseni ovde i dalje možete plivati u moru, ići na planinarenje, a potom lenčariti u visećim mrežama.

 

 

Nije samo gradić Valje Gran Rej vredan putovanja trajektom s Tenerifa, glavni grad, Plaja Santjago, takođe ima svoj šarm -tamo nakon brčkanja na gradskoj plaži možete da sednete s lokalnim stanovništvom ispred restorana s morskim plodovima.

Sicilija, Italija

U pozadini planine Etne, s koje se povremeno diže živopisni dim, najveće ostrvo na Mediteranu pruža sve mogućnosti za letnji odmor.

 

 

Postoje veličanstveni istorijski gradovi i mesta poput Palerma ili Taormine, spektakularni putevi koji vijugaju uz obalu, skrivene pešačke staze, uvale iz snova i, naravno, odlična hrana.

 

 

Sicilija zaista nudi ponešto za svakoga, a i u oktobru sunce i prosečna temperatura od 21 stepen i dalje pouzdano obasjava svu tu raskoš i nudi vam nezaboravni provod zbog kojeg ćete poželeti dase vratite tamo iznova.

Valeta, Malta

Smeštena između Sicilije i Tunisa u Sredozemnom moru, Malta je takođe blagoslovena izuzetno sunčanom klimom a u oktobru temperatura vazduha ide čak i do 25 stepeni.

 

 

Prestonica Valeta vredi putovanja: s tvrđavama i kaldrmisanim ulicama, sunčanim trgovima i udobnim vinskim barovima, crkvama sa Karavađovim originalima i pristojnim hotelima...

 

 

Svako ko izabere Valetu kao bazu ne samo da će uživati u onome što ona ima da ponudi, već može takođe lako doći do drugih krajeva ove ostrvske države.

Samos, Grčka

Ostrvo Samos se nalazi duž turske obale, miruje u jesen i dugo je bila destinacija iz snova za one koji vole plažu, pošto je ostrvo jedno od najsunčanijih u Grčkoj s prosečnom temperaturom u oktobru od 23 stepena .

 

 

Veliki deo ostrva prekriven je vinogradima, od kojih se pravi vrhunsko vino. Ukoliko volite pešačenje, ovo ostrvo će vam biti idealna destinacija jer obiluje mnogim stazama koje prolaze kroz unutrašnjost, sela i predele prirodne lepote. Nakon dugog dana na plažama Samosa, možete se prepustiti uživanju u lokalnim specijalitetima u brojnim primorskim restoranima.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @travel_gm

 

Ali to nije sve - uspavana planinska sela su grupisana oko moćne planine Kerkis (1.433 metra), dok je živahna prestonica Vati mesto za uživanje i zabavu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike