Kao suvenir sa putovanja: Šta zaista smete da uzmete iz hotelske sobe?

12.06.2023

20:12

0

Autor: K. O.

Poštedite sebe neprijatnosti

Kao suvenir sa putovanja: Šta zaista smete da uzmete iz hotelske sobe?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Mnogima je omiljeno da posle noći provedene u hotelu odatle ponesu i neki suvenir, pa makar i sapunčić.

Verovatno ste i vi nekad sa jutarnjeg "švedskog stola" poneli neku užinu za kasnije, a postoje i turisti koji u tome idu predaleko, pa kući nose peškire, posteljinu, navlake za WC šolje ili sve ono što se iz sobe može fizički spakovati u kofer i poneti.

I dok su neke stvari besplatne i ne treba da vas grize savest što ste ih poneli, postoje i neke zbog kojih biste mogli da "popijete" i tužbu za krađu.

Predstavnik za štampu lanca hotela South Place, s bazom u Londonu, otkrio je za britanski list Metro da su velikodušni kada je reč o besplatnim sitnicama.

– U naše hotele dolaze najčešće poslovni ljudi i odabrali smo da u hotelske sobe stavimo proizvode za higijenu i negu tela u praktičnim pakovanjima po 100 ml tako da i međunarodni putnici mogu da ponesu kući te proizvode u ručnom prtljagu bez problema. Tako smanjujemo količinu otpada u hotelu i nudimo luksuzno iskustvo boravka.

Profimedia
 

Ipak, nisu svi tako velikodušni. Moglo bi vam se dogoditi da vam se račun boravka poveća za iznos „nestalog peškira“, bade mantila i sl.

Iako mnogi uzimaju sapune, za šta će vam hoteli „progledati kroz prste“ ako ste ih već otvorili i nisu za ponovnu upotrebu. Ali ako dobijete dva sapuna, a koristite jedan, poželjno je ostaviti taj drugi za one koji će doći nakon vas.

Iz hotela Setai Miami Beacha, objasnili su da gostima dopuštaju da uzmu toaletni pribor i papuče, a sve ostalo se naplaćuje.

I ako ste nešto poneli, a niste obavestili osoblje, mogli biste lako ostati iznenađeni uvećanim računom na kraju boravka.

Profimedia
 

Ili telefonskim pozivom iz hotela nakon što ste već napustili sobu, na primer ako noćite u hotelima Ric Carlton.

Stigli ste kući sa vašim "suvenirima" i mislite da ste se izvukli bez uvećanog računa. Imajte na umu da neki hoteli mogu da naplate nastalu štetu nakon vašeg boravka i naknadno.

Da biste predupredili takve situacije informišite se šta sve možete da ponesete. U većini hotela dopušteno je uzeti toaletni pribor jer ćete ga otvoriti i koristiti tokom svog boravka, ali to ne znači da, ako se koristite i drugim stvarima, da ih možete poneti kući. Ma koliko ti peškiri bili mekani i prijatni - vaši su samo tokom boravka.

Profimedia
 

Kući najčešće možete poneti toaletni pribor, jednokratne papuče, razglednice ili druge papirnate repromaterijale iz sobe, ali uvek to proverite s osobljem hotela ako nije naznačeno u materijalima koje ste dobili u svojoj hotelskoj sobi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike