Ovaj grad je jedan od najstarijih u Evropi

02.01.2023

16:35

0

Autor: 24sedam

Ono što ovaj grad čini popularnim turističkim centrom su šarm uskih ulica starog dela

Ovaj grad je jedan od najstarijih u Evropi
Lisabon - Copyright Pixabay

Lisabon je prestonica Portugala i sa više od pola miliona stanovnika je najveći grad ove države. Nalazi se na zapadnoj obali Pirinejskog poluostrva i kroz njega protiče reka Tagus. Lisabon je važan finansijski, istorijski, kulturni i turistički centar ne samo Portugala, već i cele Evrope.

Ovaj grad je najtoplija metropola u Evropi. U njemu leto traje od maja do oktobra, dok je zimi prosečna temperatura preko dana 15°C.

Pixabay
 

Istorija 

Lisabon je jedan od najstarijih gradova na svetu i najstariji u Zapadnoj Evropi. Ovaj grad nastao je pre drugih sadašnjih evropskih prestonica kao što su London, Pariz i Rim. Tokom 15. i 16. veka Lisabon je bio važna luka iz koje su isplovljavali poznati evropski moreplovci prilikom  istraživanja Novog Sveta. Upravo ovaj period poznat je u istoriji kao Zlatno Doba Otkrića. To je period portugalske kolonizacije Brazila i procvata države.

Pixabay
 

 Atrakcije

Smenjivanje kultura u ovom gradu, od rimske preko arapske do španske i francuske, ostavilo je veliki uticaj na njegov izgled i doprinelo stvaranju srednjevekovne i renesansne atmosfere koja i danas u njemu vlada.

Ono što ovaj grad čini popularnim turističkim centrom jesu: šarm uskih ulica starog dela grada, tipični portugalski arhitektonski stil zvan Manuelin, šetalište pored reke Tagus, kao i veliki broj istorijskih spomenika i muzeja.

Pixabay
 

Dvorac Sao Žorž (São Jorge) sa kojeg se pruža predivan pogled na grad. Ovo utvrđenje služilo je za odbranu grada, a kasnije i kao kraljevska rezidencija.U Lisabonu svako može naći za sebe po nešto, i grad koji je idealan za posetu u svako doba doba godine.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike