Top 7 zanimljivosti o putovanju avionom: Zašto se na letu uvek nađe sekira i da li piloti stvarno spavaju tokom leta

13.03.2023

13:33

0

Autor: K. O.

Ima li pilota u ovom avionu?

Top 7 zanimljivosti o putovanju avionom: Zašto se na letu uvek nađe sekira i da li piloti stvarno spavaju tokom leta
Copyright Unsplash

Na samom početku, važno je da znate da je putovanje avionom drugo najbezbednije na svetu. Odmah iza vožnje liftom, tako da ne treba da paničite bez razloga posle sledećih zanimljivosti.

1. Većina pilota doživela je udar munje

I odmah da znate da njih to previše ne brine. Jedan pilot ispričao je da je „samo čuo veliku buku i video bljesak“, i to je bilo to.

Nema mesta strahu jer munja neće oboriti avion.

2. Mnogi avioni prevoze pokojnike i organe

Dešava se da neko umre daleko od mesta na kojem će biti sahranjeni, pa ih treba prevesti, a isti je slučaj i s prevoženjem organa.

Po pravilu, putnici nikad neće znati da li se s njima vozi pokojnik, jer se ukrcavanje leša sprovodi na prilično diskretan način.

Profimedia
 

3. Piloti su umorni, a nekad čak i spavaju u kokpitu

Više od 50 odsto pilota iz Britanske asocijacije pilota priznalo je da su bar jednom zaspali u kokpitu. I naravno, to ne treba da brine putnike jer se s njima uvek nalazi kopilot. Ono što brine je da je 29 odsto pilota zateklo kopilota kako spava nakon što su se priobudili iz sna. Ipak, na svim letovima koji traju više od devet sati nalazi se i treći pilot, pa se oni smenjuju da bi jedan mogao da odmara.

4. Na letu se uvek nalazi sekira

Ova praksa sprovodi se da ciljem da se, u slučaju potrebe, lakše dođe do pojedinih delova aviona. Upravo je taj predmet pokušao da iskoristi i pilot Džermanvingsa, kada je shvatio da se kopilot Andreas Lubic zaključao u kokpit u nameri da sruši avion. Nažalost, sekira nije bila od pomoći, pa je 150 ljudi izgubilo život zbog Lubicove ludosti.

Pixabay
 

5. Ovlašćenja pilota - može da hapsi, piše kaznu ali i testament

Ne samo da treba da vas preveze na daleke destinacije, već pilot ima i zanimljiva ovlašćenja. Može da uhapsi putnika, napiše mu kaznu, a u pojedinim slučajevima i testament umirućeg putnika.

6. Turbulencije su češće u popodnevnim satima

Ako se bojite letenja, uvek je bolje da zakažete jutarnji let jer su u popodnevnim satima turbulencije češće.

Foto: Profimedia
 

7. Piloti ne smeju da jedu istu hranu

Razlog za to je mogućnost trovanja hranom. Zbog bezbednosti putnika ni slučajno ne sme da se dogodi da se otruju oba pilota.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike