Vlasti u jednom od najživopisnijih italijanskih mesta zabranile selfi: Drakonska kazna za sve koji se zadržavaju i fotkaju

25.04.2023

17:35

0

Autor: K. O.

Povodom reagovanja britanskih medija, ponovo se oglasio gradonačelnik ove turističke atrakcije

Vlasti u jednom od najživopisnijih italijanskih mesta zabranile selfi: Drakonska kazna za sve koji se zadržavaju i fotkaju
Copyright Unsplash

Bliži se letnja sezona i dok se neki raduju odlasku na more, stanovnici pojedinih mesta već se hvataju za glavu. Tako u jednom od najlepših italijanskih mesta tokom turističke sezone vlada "anarhični haos" zbog mnoštva turista koji se, da bi snimili selfi, duže zadržavaju na pojedinim mestima, ometaju saobraćaj i blokiraju uske ulice ribarskog sela sa 500 stanovnika.

Zato su vlasti odlučile da je jedini način da se izbegne "anarhični haos” zabrana zadržavanja zbog fotografisanja.

Gradske vlasti živopisnog Portofina, omiljene turističke destinacije na italijanskoj rivijeri, usvojile su novo pravilo o zabrani dugotrajnog boravka u pojedinim delovima grada, što je izazvalo nezadovoljstvo posetilaca, posebno onih koji svuda žele da prave selfije.

I naravno to se odnosi na mesta sa kojih turisti imaju posebno dobar pogled na čuveni zaliv, a neki su, prenosi Ansa, ovaj potez protumačili kao zabranu selfija.

Ukoliko se turisti predugo zadrže u označenim prostorima za fotografisanje, mogli bi da plate kaznu od 275 evra.

Gradonačelnik Portofina Mateo Viakava, koji je potpisao uredbu, pojasnio je u ponedeljak da će između centra grada i plaža biti uvedene "crvene zone".

Kako on smatra to je jedini način da se izbegne "anarhični haos" koji nastaje u srcu sezone zbog mnoštva turista koji se, da bi snimili selfije, duže zadržavaju na određenim mestima, ometaju saobraćaj i blokiraju uske ulice.

Ovo pravilo već važi jer je na snagu stupilo tokom uskršnjih praznika. I biće na snazi sve do kraja oktobra svakog dana od jutra do 18 časova.

Kako se ova vest brzo proširila, izazvala je negodovanje, posebno britanskih medija, podigavši buru na društvenim mrežama.

"Nemojte se glupirati. Niko ovde nije zabranio selfije, pa čak i ako Englezi tako pišu, nema razloga da im verujete“, rekao je gradonačelnik Portofina burno reagujući na napise britanskih medija.

Unsplash
 

Kako je dalje pojasnio, uredba je doneta samo iz bezbednosnih razloga, pa je zabranjeno okupljanje i duži boravak u pojedinim delovima mesta.

Na svetu postoje brojna mesta na kojima je zabranjen selfi. Tako se ne možete selfirati tokom trke sa bikovima u Pamploni, kao ni na Plage de la Garoupe, maloj peščanoj plaži na Azurnoj obali još od 2014. godine.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike