Dugina planina ostaviće vas bez daha, ali i kiseonika: Sveto mesto koje je simbol muškosti i plodnosti, popularno tek deceniju

11.04.2023

18:12

0

Autor: K. O.

Zbog klimatskih promena na kapama se otopio sneg i otkrio neverovatan spektar boja

Dugina planina ostaviće vas bez daha, ali i kiseonika: Sveto mesto koje je simbol muškosti i plodnosti, popularno tek deceniju
Copyright Profimedia

Vinicunca ili The Rainbow Mountain, Dugina planina, nalazi se na 5.200 metara nadmorske visine, u peruanskim Andima blizu grada Kuska, a opet i blizu planine Auzangate.

Smatra se svetim mestom u Peruu, a poslednjih godina postala je stecište turista sa svih strana sveta, pa je trenutno druga najposećenija atrakcija u regiji Kusko. Tome su doprinele i društvene mreže jer se sa vrha planine pruža neverovatan pogled, a stene izgledaju kao da su sa druge planete.

Delimično su formirane od raznobojnih sedimenata, što lokaciji daje nadrealan izgled. Planini se može prići samo peške ili na konju, a stazom se od najbližeg puta stiže za oko tri sata hodanja. Uključujući tri sata vožnje iz Kuska, do vrha je potrebno oko šest sati. Turisti koji su doživeli ovo iskustvo kažu da vredi. I savetuju da se uvek traže tur-operateri koji nude boce sa kiseonikom jer na ovoj nadmorskoj visini čovek ostaje bez daha. I to bukvalno.

Profimedia
 

Glečer Ausangate sa jedne strane i bizarne, šarene planine sa druge – ovaj uspon je svakako bio jedan za pamćenje, utisci su jednog turiste. A prema njegovim rečima napravili su dovoljno fotografija da ispune Instagram feedove za nedelju dana.


Ono što će vas iznenaditi je da je Dugina planina postala popularna turistička destinacija tek tokom protekle decenije. To je zato što je nekada bila prekrivena snegom i ledom tokom cele godine, ali zbog klimatskih promena, kape glečera su se otopile da bi otkrile šarenu planinu ispod.
Profimedia
 

Fascinantne boje su rezultat različitih vrsta minerala u zemlji, kao što su gvožđe, bakar i mangan. U Peruu je poznata pod nekoliko imena, uključujući Vinicunca, Winikunka i Montaña de Siete Colores.  

U peruanskoj kulturi, ova planina simbolizuje muškost i plodnost i smatra se veoma svetim mestom koje štiti lokalna sela od zla.

Profimedia
 

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike