Proglašen za najlepše selo na svetu: Svojom vanvremenskom lepotom sve ostavlja bez daha

06.04.2023

14:04

0

Autor: K. O.

Zbog prirode koja ga okružuje posebno je čarobno u proleće

Proglašen za najlepše selo na svetu: Svojom vanvremenskom lepotom sve ostavlja bez daha
Copyright Profimedia

Kada kažemo Provansa, svi zamišljamo zeleni krajolik sa opojnim mirisima prirode. A da je to mesto zaista posebno, svedoči i priznanje koje je dobilo jedno provansalsko selo.

Naime, turistički časopis Travel + Leisure je selo Gorde proglasio jednim od najlepših sela na svetu. A ono nije slučajno zaslužilo ovu laskavu titulu.

Ono posetioce stalno ostavlja bez daha zbog svoje bezvremenske lepote, kulturnog bogatstva i šarma. Gorde je posebno čaroban u proleće zbog prirode koja ga okružuje i stvara prizor koji vredi doživeti makar jednom u životu.

Profimedia
 

Duga istorija i poštovanje tradicije

Svoju današnju konfiguraciju selo je poprimilo tokom srednjeg veka, iako njegova istorija seže još do rimskog doba. Uske ulice, nadsvođeni prolazi, prelepe kuće i, kao krunski dragulj - fascinantni srednjovekovni dvorac koji gleda na dolinu. Izgrađen u 11. veku, nekoliko puta je obnavljan i proširivan.

Selo je napredovalo zahvaljujući poljoprivredi, a posebno je poznato po proizvodnji keramike, tradiciji koja i danas traje.

U ovom seocetu se, između ostalih, svake godine održava i i Festival tartufa, i to u februaru. Tako da se ovde mogu videti i probati ove gljive koje se smatraju jednim od gastronomskih blaga Provanse i Francuske uopšte.

Profimedia
 

Najživlji dan u nedelji je utorak, kada se održava pijaca na trgu dvorca. Na njoj se mogu naći lokalni proizvodi, rukotvorine i suveniri iz ove čarobne francuske regije, i to ne smete propustiti ako vas put tamo navede.

Tu su i muzeji koji otkrivaju bogatu istoriju ovog kraja. Inače, seoce je više puta ovekovečeno i na filmu, kao i u brojnim televizijskim emisijama. Filmska ostvarenja "A Good Year" i "One Deadly Summer" uhvatila su lepotu ovog provensalskog dragulja.

Profimedia
 

Svako ko je kročio u selo Gorde poneo je najlepše utiske. Očarala ih je vanvremenska lepota pitoresknog seoceta, nestvarni prirodni pejzaži. Zbog svega ovoga, Gorde zaslužuje titulu najlepšeg sela na svetu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike