Ovaj grad morate posetiti do kraja života, centar je duhovnog budizma

11.03.2023

15:01

0

Autor: M. J.

Nadmorska visina mu je 3.490 metara i po tome je ovo jedan od najviših gradova na svetu

Ovaj grad morate posetiti do kraja života, centar je duhovnog budizma
Palata Lasa - Copyright Profimedia

Ovo je duhovni centar tibetanskog budizma. Surovi vrhovi Himalaja manastirima i palatama iz kojih se uvek oseća tamjan, čine grad Lasu jednim od najupečatljivijih gradova na svetu. Lasa je glavni grad autonomne oblasti Tibet u Kini. Gradske palate Potala i Nourbulinka,kao i hram Džokang su na listi Svetske baštine UNESKO.

Profimedia
 

Najvažniji delovi Lase

U samom gradu i njegovim predgrađima ima mnogo istorijskih mesta i poznatih relikvija. Možete otkriti istoriju bivših tibetanskih kraljeva Dalaj Lame, posetom palati Potala.

Palata Potala, „Bela kuća” u Lasi, bila je rezidencija Dalaj Lame VI , a sada je muzej i svetska baština. Prateći stepenice do vrha, otkrićete priče o njegovim nekadašnjim gospodarima i dragocenim riznicama.

Profimedia

Budistički hramovi i manastiri u Lasi

Videćete kulturu tibetanskog budizma posmatrajući i upoznavajući monahe i vernike u ovim prelepim i nesvaskidašnjim  hramovima i manastirima. Nihova arhitektura, budistička ikonografija i bezbrojna umetnička dela divni  su primeri kulture i umetnosti Tibetanaca.Turistima predstavlja veliku atrakciju i Hram Jokhang, sa zlatnim krovom.

Profimedia
 

Zatim je tu i sedeća statua 12-godišnjeg Šakjamunija, koju je donela princeza iz centralne Kine pre 1.400 godina. Dok u Manastiru Sera  posetioci mogu da gledaju debate o budističkim spisima među monasima.

Sa prelepog  brda iza manastira Sera možete imati pogled iz ptičje perspektive na Lasu i Potalu. Manastir Drepung, najveći je manastir na svetu po svojim razmerama. To je glavno mesto za proslavu „Šotona“, najvažnijeg festivala na Tibetu.

Profimedia
 

Ulice u Lasi

Nakon obilaska palata i manastira, ulice u Lasi su mesto da se približite lokalnim ljudima i vidite njihov način života. Ulica Barkhor, zaokružena je u smeru kazaljke na satu. Ovde se možete odmoriti u čajdžinici, pojesti domaću hranu ili kupiti suvenire.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike