Bajkovita zima u Monaku: Grad-država koji se nalazi na francuskoj rivijeri

07.01.2023

19:34

0

Autor: 24sedam

Druga najmanja država na svetu i najgušće naseljena država na svetu

Bajkovita zima u Monaku: Grad-država koji se nalazi na francuskoj rivijeri
Monako - Copyright Profimedia

Najnaseljeniji deo Monaka je Monte Karlo koji se zvanično vodi kao administrativna oblast Monaka. Zvanični jezik u Monaku je francuski, mada su zastupljeni i italijanski, engleski i ligurski.

Pixabay
 

U Monaku vlada topla mediteranska klima koja je pod uticajem okeanske i vlažne suptropske klime. Kao rezultat toga, leta su topla i suva, a zime blage i uglavnom kišovite. Ukoliko to niste znali, Monako je mesto gde se godišnje održava takmičenje formula poznato kao Monako Gran Pri.

Pixabay
 

Atrakcije u Monaku

Ako se nađete u Monaku neizbežno morate posetiti njegove glavne atrakcije. Na prvom mestu se nalazi Monte Karlo, glamurozni okrug Monaka sa pogledom koji oduzima dah. Pošto ovaj okrug uglavnom privlači bogate i poznate, nemojte se iznenaditi ako ugledate po koji Ferari ili Lambordžini na ulici. Ukoliko želite da posetite luksuzne butike, nemojte zaobići aveniju De la Kosta.

Pixabay
 

U Monte Karlu se nalazi i čuvena Opera de Monte Karlo izgrađena 1878. godine. Sezona opere traje od novembra do juna, a za to vreme možete čuti klasična dela Mocarta, Rosinija, Pučinija i mnogih drugih slavnih kompozitora.

Druga nezaobilazna je Prinčeva palata koja se nalazi visoko iznad nivoa mora na poluostrvu Le Roše. Ona je izgrađena u 13. veku i sa nje se pruža divan panoramski pogled. Apartmani palate su otvoreni za javnost kada su princ i njegova porodica odsutni.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike