Zaboravite na dobar ukus i zavirite u rumunski muzej kiča

03.01.2023

16:34

0

Autor: 24sedam

Svi oni koji žude za ukusom kiča iz komunističkog doba sada imaju ceo muzej u kome mogu da uživaju

Zaboravite na dobar ukus i zavirite u rumunski muzej kiča
Muzej kiča u Rumuniji - Copyright Profimedia

U starom istorijskom centru rumunske prestonice, Bukureštu, nalazi se jedinstvena turistička atrakcija - Muzej rumunskog kiča, koji čuva upečatljive predmete iz prošlosti i sadašnjosti, koji privlače ljude iz celog sveta.

Profimedia
 

Kristijan Lica je vlasnik ovog privatnog muzeja, čiji je izbor kiča uglavnom njegova lična kolekcija. Samo oko 10-15 odsto eksponata muzeju su poklonili građani Rumunije.

"Ne želimo nikoga da vređamo. Nismo ništa izmislili. Samo smo pokupili stvari iz stvarnosti oko nas", rekao je on.

Lica, koji je proputovao preko 100 zemalja i napisao putopisnu knjigu, rekao je da misli da je Rumunija posebno sklona kiču jer je žurila da sustigne aspirativni životni standard svojih bogatijih zapadnih suseda.

Profimedia
 

Muzej je podeljen je na ukupno osam celina, od čega je jedna u potpunosti posvećena grofu Drakuli i načinu na koji je on prikazivan i menjan tokom godina.

Naime, iako slavni roman povezujemo s Rumunijom, važno je znati da u vreme njegovo nastajanja Transilvanija nije bila deo zemlje. Rumuni dugo nisu Drakulu doživljavali kao deo svoje kulture. Tek poslednjih godina, s porastom broja turista, grof je postao znatno bliži i domaćem stanovništvu.

Profimedia
 

Ostale celine u muzeju pomalo su kontroverzne. Naime, jedna pokazuje komunistički kič, a druga se bavi religijskim kičem.

Dodatni plus ovog muzeja jeste što i sami posetioci mogu izraditi nešto što može potpasti pod kič za šta imaju na raspolaganju radionicu. Takođe, vlasnik muzeja zamolio je sve one koji imaju nešto zanimljivo kod kuće i žele to da podele sa drugima, da pošalju fotografije tih predmeta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike