U ovom gradu je najveća luka u Evropi: Prva i nezaobilazna atrakcija za sve turiste svakako je toranj Euromast

06.01.2023

19:34

0

Autor: 24sedam

Drugi je grad po veličini u Holandiji

U ovom gradu je najveća luka u Evropi: Prva i nezaobilazna atrakcija za sve turiste svakako je toranj Euromast
Roterdam - Copyright Profimedia

Roterdam je grad u Holandiji koji se nalazi na ušću Rajne u Severno more. Obilazak Holandije mnogi počinju iz Roterdama, dok neki ovde svoje putovanje i završavaju. Grad ima više univerziteta, viših škola, kao i muzičku akademiju i akademiju umetnosti. Pored nabrojanih kvaliteta, Roterdam je glavni državni industrijski i trgovački centar.

Profimedia
 

Roterdam je stari grad, prepun istorije. Status grada, koji mu je dodelio Viljem IV od Holandije, ima od 1340. godine, kada je imao oko 2.000 ljudi. Danas u njemu živi oko 600.000 stanovnika i predstavlja moderan, poslovni, kulturni i turistički centar. Iako se smatra da je Amsterdam najslobodniji grad i grad zabave, gotovo da ćete zaboraviti da je u blizini.

Profimedia
 

Roterdamci su poznati širom Holandije kao vredni ljudi koji od reči neuporedivo više cene dela, te su grad potpuno obnovili, a nikle su veličanstvene građevine. Iako prilično uništen u bombardovanju, zadržao je deo starog šarma, sa novim, modernim građevinama. Mnoge od njih prava su arhitektonska čuda, te arhitektura ovog grada nikoga ne ostavi ravnodušnim.

Prva i nezaobilazna atrakcija za sve turiste svakako je toranj Euromast (185 m), najviši u Holandiji. Jedinstvena građevina sa spektakularnim pogledom. Specifičnost vidikovca je u tome što je kružni, tako da ne morate da hodate okolo kako biste uživali u pogledu.

Profimedia
 

 

Često Euromast nazivaju mali Ajfel. Sa ovog mesta najbolje se vidi sva impozantnost grada i naravno, prave se nestvarno lepe fotografije.

Muzej Bojinmans van Beuningen

Muzej Bojinmans van Beuningen glavni je gradski muzej u Roterdamu sa umetninama koje datiraju od srednjeg veka do danas. Ovde su česte izložbe modernih stvaralaca, a uživaćete posmatrajući dela Van Goga, Kandinskog, Monea... Ljubiteljima umetnosti preporuka je da izdvoje nekoliko sati za posetu muzeju.

Profimedia
 

Erazmov most

Erazmov most koji povezuje razdvojene delove grada posebna je turistička atrakcija. Svrstava se takođe u arhitektonske bravure, a upravo zbog grandioznog izgleda nosi naziv – Labud. Nakon što ćete se dugo diviti ovom arhitektonskom čudu, napravićete i na ovom mestu fotografije kao sa najlepših razglednica. Biće vam to sigurno jedno od najlepših sećanja na posetu Roterdamu.

Ako posetite ovaj grad, svakako ćete poneti neobične utiske.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike