U ovom gradu možete se venčati po srednjovekovnim običajima

01.09.2022

18:51

0

Autor: M. J.

U prestonicu cara Lazara dolazi sve više turista

U ovom gradu  možete  se venčati po srednjovekovnim običajima
Screenshot_289 - Copyright Printscreen/YouTube/ Stefan Dee

Nema grada koji je u srpskoj narodnoj poeziji opevan više od Kruševca. U XIV veku bedeme svoje prestonice ovde podiže knez Lazar, a iz ovog grada 1389. godine povorka srpskih vojnika uputila se ka presudnoj bitki na Kosovu.

Printscreen/YouTube/ Stefan Dee
 

Danas je Kruševac jedan od najvećih i najrazvijenijih gradskih centara u Srbiji, ali je sećanje na burnu prošlost i srednjovekovno nasleđe i dalje prepleteno sa životom grada. Verovatno nema boljeg mesta za turističko razgledanje i upoznavanje fascinantne istorije srednjovekovne Srbije od Kruševca. 

Printscreen/YouTube/ Stefan Dee
 

Kruševac se nalazi u centralnom delu Srbije. Grad leži u kruševačkoj kotlini, koja obuhvata kompozitnu dolinu Zapadne Morave i prostire se između Levča i Temnića na severu, Župe, Kopaonika i Jastrepca na jugu i Kraljevačke kotline i Ibarske doline na zapadu.

Upoznavanje sa Lazarevim gradom započnite šetnjom njegovim lepim trgovima i ulicama. Obilazak započnite kod Spomenika kosovskim junacima, jednog od simbola grada.

Vredne građevine koje treba obići su Gradska kuća sa impozantnom mozaik salom i Kuća Simića, najstarija sačuvana kuća u gradu. Uživajte u lepo uređenim kruševačkim trgovima, poput Trga Fontana, Trga glumaca i Trga Kosturnica. 

Printscreen/YouTube/ Stefan Dee
 

U slavu kneza Lazara, vladara koji je podigao ovaj grad, ova manifestacija odvija se na mestu sa koga je nekada davno vladao, arheološkom parku kraj crkve Lazarice. Ova trodnevna manifestacija održava se svake godine od 12. do 14. juna.

profimedia

Ideja manifestacije je da, na kratko, dočara i vrati duh srednjeg veka na ulice Kruševca. Iako je omiljeni događaj porodica sa decom, ovaj festival sastoji se od nekoliko celina namenjenim različitim uzrastima:

Viteški megdan: Za vreme ovog događaja koplja ukrštaju brojna viteška udruženja iz zemlje i inostranstva na posebno organizovanim streličarskim turnirima i viteškim prikaznim borbama.

Srednjovekovno venčanje u crkvi Lazarici: Događaj je namenjen zaljubljenim parovima koji žele da dožive venčanje na bajkoviti, tradicionalni način. Održava se poslednjeg dana festivala, uz srednjovekovne crkvene običaje, trpezu i muziku. 

Profimedia

Viteški dečiji karneval: Mališani imaju šansu da se preobuku u vitezove i dvorske dame i u kostimima prodefiluju ulicama grada u večernjim satima poslenjeg dana manifestacije. 
Izložba suvenira i starih zanata: Za vreme trodnevnog festivala, pažnja se posvećuje i čuvanju sećanja na neobične i danas zaboravljene zanate.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike