Kairo - majka sveta! Miris začina pomešan sa mirisom domaćih parfema

02.03.2022

10:10

1

Grad iz hiljadu i jedne noći. Zastrašujuće veliki megalopolis u kome će vam svako pomoći da pronađete izlaz ako se izgubite

Kairo - majka sveta! Miris začina pomešan sa mirisom domaćih parfema
cairo-1980350_1920 - Copyright Pixabay

Haos od 22 miliona stanovnika. Dokle god ste spremni da se prepustite svim vašim čulima i izgubite se u ovim veličanstvenim gradu, možete otkriti slast Kaira. Šarm malih kafića i zadovoljstvo u šetnji uskim ulicama velegrada. Nemoguće je precizno opisati Kairo, jer je zaista jedinstven.

Profimedia
 

Da bi ste doživeli Kairo i shvatili zašto ga Egipćani zovu Umm ad-Dunya (Majka sveta) morate da osetite miris začina pomešan sa mirisom domaćih parfema i papirusa, zanemarite prljavštinu i vidite prave boje ovog grada.

Nema mnogo gradova na svetu u kojima bukvalno u bilo koje doba noći na vašu kuću može doći sve što ste telefonom poručili, od brze hrane, pa do leka za glavobolju. U Kairu je sve moguće. Zamislite da se svakoga dana probudite i sija sunce? Deluje neverovatno, ali u Kairu sunce kao da ne odlazi na spavanje.

Profimedia
 

Mešavina buke od gužve automobila i sirena, dečije graje i uličnih prodavaca koji nude bukvalno sve, je nešto na šta se morate navići. Moderan Kairo nudi miks Marriot i Hilton nebodera, džez klubove i Hard Rock café, egzotične bašte u kojima možete užuvati u čaju i pušiti nargilu. Miks svega i svačega.

Sjaj i beda. Istorija na samom obodu grada. Veličanstvene piramide, Sfinga i McDonalds koji se nazire u daljini. To je Kairo. Kontrasti na sve strane. Divlji i pitom, opasan i siguran, luksuzan i bedan, hrišćanski i muslimanski, prljav i prečist u svojoj dobroti.

Profimedia
 

Khan AL-Khalili (HAN AL HALILI)

Suk ili bazar Khan Al-Khalili postoji još od 14. veka. Gužva, mirisi, ljudi, boje, to je prvi utisak ove trgovačke četvrti. Prodavci koji vas mame da probate najlepši srebrni nakit na svetu, korpe sa najkvalitetnijim cvetovim hibiskusa, eterična ulja, deca koja vam utrčavaju u noge… Ovde obavezno posetite Fishawi kafe gde možete uživati u najboljoj arabika kafi i pušiti nargilu. Zanimljivo je to što ovaj kafe neprekidno radi još od 1773. godine 24 sata, sedam dana u nedelji.

Profimedia
 

Egiptski nacionalni muzej u Kairu

Ovde ćete se naći tet-a-tet sa Tutankamonom i neverovatnim blagom sa kojim je sahranjen kao i sa 100 hiljada eksponata, jer se u ovoj zgradi nalazi najveći deo antičkih iskopina. Tu su i mumije i sarkofazi izrađeni od najrazličitijih materijala, kao i mermerne statue vladara Starog Egipta.

Ukoliko zaista želite da se posvetite ovom muzeju, računajte na dva cela dana. Prema nekoj gruboj proceni treba vam minut za svaki eksponat, pomnoženo sa brojem eksponata, ispada da bi vam trebalo bukvalno 4 meseca da vidite sva blaga drevnog Egipta pred kojima niko nije ostao ravnodušan.

Profimedia
 

Koptski Kairo

Koptski Kairo je deo Starog Kaira u glavnom gradu Egipta. Koptski Kairo obuhvata tvrđavu Babilon, Koptski muzej, Crkvu Presvete Bogorodice, grčku crkvu Svetog Jurja i mnogo drugih koptskih crkava i istorijskih znamenitosti.

Ovaj kvart Kaira je uporište za hrišćanstvo u Egiptu sve do islamskog doba, iako je većina postojećih zgrada koptske crkve u Kairu izgrađena nakon muslimanskog osvajanja Egipta.

Takođe je impozantna i Sinagoga u kojoj navodno postoje tragovi boravka Mojsija. Crkva koja je interesantna za turiste je i Al-Muallaqa, izgrađena od belog alabastera, i jedna od najstarijih hrišćanskih u gradu.

Profimedia
 

Šta probati u Kairu

Ukoliko ste ljubitelj istočnjačke kuhinje, u Kairu nećete ostati gladni. Generalno u Kairu ćete naići na kulinarski raj. Kebab, falafel, švarma i kušari što je svojevrsni miks pirinča, testenine i mahunarki, u ponudi je u uličnoj varijanti ali i na meniju ultra luksuznih restorana.

Ako naručite hamam mahshi, morate da znate da je u pitanju grilovano meso goluba, punjeno zrnima pšenice, koji je specijalitet u Kairu i omiljena hrana lokalnog stanovništva. Fiteer baladi je poznat još i kao egipatska verzija pizze. U pitanju je hleb kreiran od nekoliko slojeva testa za krofne, premazan puterom i zatim kuvan u pećima od cigle. Može se jesti u slatkim i slanim kombinacijama.

Profimedia
 

Park Al Azar

U srcu haosa nalazi se zelena oaza sa neverovatno uređenim vrtovima, park Al Azar. Za vikend, što je u Kairu petak i subota, ovde ćete videti porodice koje organizuju piknike, zaljubljene parove, decu koja se igraju.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: luxlife.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike