Završena Nedelja visoke mode u Parizu: Šest najatraktivnijih revija koje su svi čekali i samo se o njima priča (FOTO)

26.01.2024

17:16

0

Autor: V. I.

Visoka moda je najpribližnija umetnosti - možda ne biste nosili ove haljine na ulici, ali ne možete da im osporite lepotu i zanatsko umeće

Završena Nedelja visoke mode u Parizu: Šest najatraktivnijih revija koje su svi čekali i samo se o njima priča (FOTO)
Copyright Profimedia

Nedelja visoke mode u Parizu (Paris Fashion Week Haute Couture 2024), ponovo je oduševila svet mode svojom jedinstvenom kombinacijom inovacija, umetnosti i luksuza. Ovogodišnje revije su bile pravo slavlje mašte i kreativnosti, a svaka modna kuća je donela nešto posebno na pistu. Evo pregleda šest najupečatljivijih revija koje su definisale ovu nedelju visoke mode i koje su na nas ostavile najveći utisak.

Schiaparelli: Vanzemaljska elegancija

Kolekcija Danijela Rozberija za Schiaparelli bila je drugi deo trilogije inspirisane Danteovom "Božanstvenom komedijom". Prvi deo se odigrao u januaru i bio je zasnovan na "Paklu", dok je drugi deo preimenovan iz "Čistilišta" u "...I Umetnici" zbog trenutnih događaja u svetu. Rozberi je predstavio kolekciju koja je kombinovala svilene i oblačno drapirane dizajne, kao i elemente koji su odavali počast preminuloj Elsi Schiaparelli i njenom afinitetu prema umetnicima, naročito Salvadoru Daliju, uključujući ekstravagantne kragne dodate kaputima, odela sa staklastim mozaicima, balske haljine boje šampanjca sa svilenim mašnama koje prkose gravitaciji. 

Dior: Moderna žena s korenima u nasleđu

"Dior", pod kreativnim vođstvom Marie Gracije Kiuri, održao je svoju reviju koja je istakla klasičnu eleganciju i modernu sofisticiranost. Kolekcija je naglašavala žensku formu kroz fluidne siluete i delikatne tkanine, sa naglaskom na ručno rađenim detaljima i zanatskom majstorstvu. Revija je odražavala Diorovu posvećenost tradiciji visoke mode, dok je istovremeno istraživala nove granice dizajna i inovacija.

Chanel: Balerine kao počast Koko Šanel

Viržini Vijard, kreativna direktorka kuće Chanel, u slavu veka otkako se Koko Šanel upustila u šivenje kostima za balet, predstavila je kolekciju koja se igrala s kontrastima. S jedne strane, klasični Chanel tvid kaputi i jakne u crno-sivim tonovima pokazivali su poštovanje prema nasleđu kuće, dok su s druge strane cvetni i čipkasti motivi, kao i haljine inspirisane sedamdesetim godinama pršolog veka, dodali moderni i boemski osećaj kolekciji. Ova dualnost je pokazala Chanelovu sposobnost da ostane verni svom identitetu dok istovremeno evoluira i prilagođava se savremenim trendovima.

Valentino: Vizuelni spektakl

Kreativni direktor kuće Valentino, Pijerpaolo Picioli, predstavio je kolekciju koja je bila prava eksplozija boja i oblika. Smelo koristeći zlatne, bogate plave i fuksija nijanse, Picioli je kreirao odvažne i upadljive ansamble koji su uključivali cvetne oblike, bujne volumene i naglašene siluete Kombinujući ove elemente sa ogromnim naušnicama, resama i drugim dodacima, kolekcija je bila istinski vizuelni spektakl, ističući Piciolijev talenat za kombinovanje boja i tekstura.

Viktor & Rolf: Marljivi krojači

Viktor Horsting i Rolf Snoeren, holandski dvojac iza Viktor & Rolfa, ovog puta su se okrenuli monohromatskom crno-belm prikazu svojih ideja. Kolekcija je napravljena od somota, šljokica i satena. Njihova snaga leži u tome kako dizajneri spajaju suprotstavljene snage u harmoniju. Na delu su i jin i jang sile, a ove sile u sudaru simbolizuju kontradikcije u njihovom radu. Kreativnost i igra s proporcijama bili su ključni, dokazujući da se stil i izražajnost mogu postići i s manje tkanine.

Maison Margiela: Galijanova magija

Džon Galijano, kao što znamo voli malo drame, pa je parisku modnu manifestaciju zatvorio britanskom glumicom Gvendolin Kristi koja je prošetala u dramatičnoj providnoj balskoj aljini s korsetom, noseći belu mini torbu i sportske rukavice koje su izgledale kao da su joj ruke u zavojima. Siluete su podsećale na njegovo vreme provedeno u Dioru, kao i porcelanska koža modela i obuća nalik lutkama.

Paris Fashion Week Haute Couture 2024 ne samo da je predstavio raznolikost i kreativnost u svetu visoke mode, već je i naglasio snažnu veze između umetnosti, kulture i mode. Svaka revija, od Schiaparellijeve nadrealne estetike do Valentinove eksplozije boja, odrazila je duboku povezanost mode sa širim kulturnim i umetničkim pokretima. Ove kolekcije su bile više od pukih odevnih predmeta - one su bile izražajne forme koje komuniciraju ideje, emocije i društvene poruke. Kroz ovaj događaj, modna industrija je još jednom dokazala svoju vitalnu ulogu kao platforma za umetnički izraz i inovacije, potvrđujući Pariz kao nesporni epicentar visoke mode.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike