Prodaje se "Labudovo jezero", skupoceni komplet princeze Dajane: Ogrlicu je nosila samo jednom, a minđuše nikada nije dočekala (FOTO)

18.05.2023

12:07

0

Autor: Z.A.S.

Komplet nakita je trebalo da bude poklon Dodija Al-Fajeda koji je, zajedno sa njom, 1997. godine nastradao u Parizu

Prodaje se "Labudovo jezero", skupoceni komplet princeze Dajane: Ogrlicu je nosila samo jednom, a minđuše nikada nije dočekala (FOTO)
Princeza Dajana - Copyright Profimedia

Najvoljenija britanska princeza Dajana, tragično je preminula 31. avgusta 1997. godine u stravičnoj automobilskoj nesreći, u Parizu.

Pored svoje neobične lepote i ogromnog srca koje su Englezi beskrajno voleli i cenili, princeza Dajana je bila poznata i po besprekornom stilu, a raskošan i skupoceni nakit bio je njegov sastavni deo.

Sada se jedan od kompleta nakita od dijamanata prodaje!

Profimedia
 

Naime, Dajana se 1997. godine sastala sa "Crown Jeweller" da dogovore planove za izradu nakita od dijamanata i bisera Južnog mora. Ona je, nekoliko meseci kasnije, nosila ogrlicu na izvođenju "Labudovog jezera" u londonskom "Rojal Albert Holu", a Dajanine fotografije od te večeri pojavile su se na svim naslovnicama časopisa.

Komplet, za koji se procenjuje da se prodaje po ceni između 5 i 15 miliona dolara, sastoji se od nekih izuzetno vrednih detalja. Ogrlica sadrži 164 briljantno brušena i 14 markizno sečena dijamanta, ukupne težine skoro 50 karata. Minđuše su slično oblikovane: 30 dijamanata je podeljeno pored šest markiznih dijamanata i dva odgovarajuća kultivisana bisera.

 

 

Nekoliko dana nakon baleta, draguljar je zatražio da Dajana vrati ogrlicu, jer nije završio minđuše do datuma događaja i trebala mu je kako bi osigurao da se kamenje i biseri u paru besprekorno podudaraju. Do kraja tog leta, minđuše su bile gotove, a zajedno sa ogrlicom, duo je postao poznat kao "Swan Lake Suite". Baš kada se draguljar spremao da pokloni kompletan set Dajani, ona je poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu 1997. godine.

Nakit je trebalo da bude poklon Dodija Al-Fajeda, koji je preminuo tokom istog incidenta. Dve godine nakon njihove smrti, Dajanina porodica je ovlastila draguljara da proda komplet nakita "Labudovo jezero".

Profimedia
 

"Crown Jeweller" je 1999. godine kontaktirao aukcijsku kuću "Guernsey’s", a set je kasnije ustupljen kompaniji iz Njujorka. Nakit je na kraju prodat trenutnom vlasniku, uglednoj porodici iz Ukrajine. Porodica je držala dragulje u svom posedu više od decenije, ali ratna razaranja u evropskoj zemlji su uticala na poslovanje vlasnika, navevši ih da nakit vrate aukcijskoj kući "Guernsey’s za nove potencijalne kupce. Na sajtu aukcionara se navodi da će deo prihoda od prodaje biti iskorišćen za pomoć u obnovi Ukrajine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike