Na prodaju 41 godinu stara voćna torta sa venčanja princa Čarlsa i princeze Dajane

19.10.2022

15:34

0

Autor: 24sedam

Dezert je sačuvao restaurator Najdžel Rikets, koji je prisustvovao kraljevskom venčanju 29. jula 1981. godine.

Na prodaju 41 godinu stara voćna torta sa venčanja princa Čarlsa i princeze Dajane
Princeza Dajana i princ Čarls - Copyright Profimedia

Parče voćne torte servirano na venčanju princa Čarlsa i princeze od Velsa je na prodaju, 41 godinu nakon čuvene ceremonije 1981. koju su pratili milioni ljudi širom sveta.

Kriška torte je procenjena na 300 funti i biće ponuđena na aukciji. Skoro pa tradicionalno, budući da je 2014. godine jedan upakovan i konzervisan voćni kolač sa svadbe veka prodat za 1.375 dolara, a onda 2021. još jedan, sa dizajnom potkovice, za više od 2.500 dolara.

U utorak je Dejli mejl izvestio da aukcijska kuća "Dore i Ree" poseduje četiri decenije staru voćnu tortu u kutiji koja će biti na aukciji, inače pronađenu u kući Najdžela Riketa, čoveka koji je radio kao francuski polir i restaurator nameštaja u zamku Vindzor od 1980. do 1985. godine.

Profimedia
 

„Torta je bila u originalnoj kutiji koja nije bila zapečaćena“, rekao je za Mail Gaj Tejlor, šef unutrašnje prodaje u kući "Dore and Ree". „Verovatno sada ne želite da je probate, ali količina alkohola je verovatno sačuvala zbog čega je zadržala svoj originalni oblik i formu.

Još jedan eksponat kraljevskog statusa biće na istoj aukciji. U pitanju je lična beleška tadašnjeg princa Čarlsa, koje je slao vladinim zvaničnicima. U njemu se zahvaljuje članovima osoblja koji su njemu i Dajani očigledno poklonili sto kao svadbeni poklon.

Profimedia
 

„Dajana i ja smo dirnuti što ste toliko potrudili da nađete nešto izuzetno korisno, i mogu vas uveriti da ćemo ga čuvati“, napisao je on, potpisujući se sa "Čarls."

Torta je procenjena na 300 funti, a pismo na 150 funti. U aukciju je uključena i kolekcija pozivnica za razne događaje i zabave u Bakingemskoj palati koje je Rikets prikupio tokom godina rada u palati.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike