Ledi Di je ikona stila, a 10 njenih stajlinga i danas kopiraju modne influenserke (FOTO)

31.08.2022

18:51

0

Autor: Z. A.

Prošlo je tačno 25 godina od tragične smrti obožavane princeze, koja je ostavila svetu oči za modnu odvažnost, pa i dalje svet i te kako poštuje njeno modno nasleđe. Poznate modne influenserke je kopiraju nalazeći čak iste komade

Ledi Di je ikona stila, a 10 njenih stajlinga i danas kopiraju modne influenserke (FOTO)
Copyright Profimedia

Bilo je to kao u bajci, izjavio je Džon Travolta nakon što je plesao s britanskom princezom Dajanom na državnoj večeri koju je Bela kuća organizovala u novembru 1985. Plesati s Travoltom bila joj je želja, a posrednik u tome - predsednikova žena Nensi Regan!


Dajana je bila odevena u plišanu haljinu boje noćnog neba koju je dizajnirao Viktor Edelstajn, jedno u nizu imena koja pripadaju istoriji mode, a Ledi Di im je pomogla u tome. Haljina ima široke naramenice koje se ukrštaju na leđima, a istorija će zabeležiti da su je modni znalci blago zafrkavali zbog te njene rane modne ljubavi. Moda će postati veoma važan deo njenog života. A istorija će to ubrzo i pokazati, piše miss7.24sata.hr.
Profimedia
 

Ta haljina jedna od deset legendarnih haljina koje čine zbirku ponuđenu na aukciji „Fit for a Princess“ (Krojeno za princezu) u londonskoj kući „Kerry Taylor“. Zbirka je kupljena na dobrotvornoj aukciji u Njujorku, u junu 1997, samo dva meseca pre tragične smrti Dajane, princeze od Velsa. I sažeti je katalog njenog stila za koji su, među ostalim, zaslužni Zandra Rods, Ketrin Voker, Brus Oldfild, Bellvil Sizon, a potom i Đani Versače i Kristina Stambolin.

Haljine su prodate za ukupno 860.000 funti, a najvišu cenu, čak 240.000 funti, postigla upravo plišana haljina u kojoj je plesala s Travoltom.

Moda je intenzivno ušla u Dajanin život s razvodom od princa Čarlsa. A kao što je serija „Seks i grad“ upoznala svet s „manolicama“ i „Fendijevim“ torbicama, tako je i Dajana otvarala svetu oči za modnu odvažnost i lepotu dizajna. Moda je postala članom Dajanine porodice, a 25 godina nakon njene smrti svet još i te kako poštuje njeno modno nasleđe. Po tom je uticaju Dajana je jaka koliko i Žaklina Kenedi, čiji je „francuski“ stil međutim bio beskompromisniji od Dajaninog. Ali Žaklina je imala modnog vremena mnogo više nego Dajana.

Romantične balske haljine i ljupke koktel-haljine Dajana je brzo menjala sofisticiranijom, profinjenijom modom. Hroničari njenog modnog razvoja podsećaju kako ju je princ Čarls uzalud podsećao na protokolarne zabrane kad bi njen dekolte bio dublji od očekivanog, što je toliko privlačilo foto-reportere da ta mlada princeza ubrzo postaje najslikanija žena današnjice. Jasno da je Dajana bila pravo blago za oči i objektive modnih fotografa.

Profimedia
 

Naročito je zanimljiv šarm kojim nosi birane modele. Taj šarm, nikad nametljiv, čak i malo odmaknut, ali jasno prisutan i posebno neodoljiv u dobrim životnim razdobljima, dopušta joj čak i dozu duhovitosti.
Njene pastelne kombinacije ili dvobojni kostimi iz ergele takozvana royal stylea ništa manje nisu privlačni ni sada - ko ih voli, uvek će ih voleti… Nama se, međutim, čine nametnutim protokolarnim stilom, a možda i tajnom princezinom željom da se uskladi s dvorom koji joj nije bio suđen.

Većina njih bi za najsjajniji modni trenutak Ledi Di izabrala onaj u kojem odeva plavu „Versačeovu“ haljinu da bi bila na dobrotvornoj večeri u Sidneju 1996. Ukrasna kopča pridržava haljinu na jednom ramenu. Kasnije će haljina na aukciji postići cenu od 270.000 dolara. I bit će sertifikat Dajanine stilske savršenosti. Izbrusio se sasvim njen izgled. Snimaju je najpoznatiji modni fotografi poput Marija Testina i Lorda Snoudona. Hiljadu je fotografiranih imidža te princeze iz bajke s tužnim krajem. Testinove su pravi modni trofej. I najbolja ostavština žene čija je modna bajka završila happy endom. A koja je k tome bitno označila pop-kulturu devedesetih!

Stajlinge Ledi Di danas namerno oponašaju i najpoznatije svetske modne influenserke na svojim Instagram profilima – ne samo da „skinu“ stajling u modernijoj varijanti već i pronalaze doslovno iste komade, poput pulovera koje je Dajana nosila. Bila je to era podstavljenih ramena, romantičnih košulja i drugih „divota“ 80-ih, a sad se u nju vraćamo munjevitom brzinom...

1. Džemper s ovčicama
2. Kaubojke na farmerke + sako + kačket
3. Šorts i džemper za šetnju gradom
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sasha Mei (@sasha.mei)

4. Bluze s mašnom
5. Naglašene kragne
6. I'm a luxury džemper
7. Sako i jakih boja širokih ramena
8. Karirano od glave do pete
9. Oversized pufer jakne
10. Tačke i tufne

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike