Objavljen dres-kod za Met galu 2023 - Ana Vintur i još četiri domaćina noći posvećene slavnom dizajneru (FOTO)

19.01.2023

18:02

0

Autor: Z. A.

Ovogodišnja izložba njujorškog Instituta kostima biće u znaku stvaralaštva velikog nemačkog kreatora

Objavljen dres-kod za Met galu 2023 - Ana Vintur i još četiri domaćina noći posvećene slavnom dizajneru (FOTO)
Copyright Profimedia

Prvog ponedjeljka u maju na stepenicama muzeja „Metropolitan“ brojne zvezde pojaviće se u njegovim kreacijama, a sad su poznati i pojedinosti o dres-kodu ovogodišnje Met gale. Najveća noć u modi biće obeležena kreacijama slavnog dizajnera i njegove plodne karijere koja je trajala šest decenija.

Met gala 2023. biće posvećena nasleđu legendarnog nemačkog modnog dizajnera Karla Lagerfelda, čije su kreacije obeležile modnu istoriju, poznato je već neko vreme, a sad je otkriveno još detalja, a održava se pod nazivom „Karl Lagerfeld: A Line of Beauty“.

Endru Bolton, kustos Instituta kostima, i Amanda Harleč, dugogodišnja saradnica Karla Lagerfelda, kreativna konsultantkinja izložbe, imaju težak zadatak prikazivanja dizajnerove celokupne karijere kroz otprilike 150 lukova.

Profimedia
 

A osim izložbe, brojni dizajni s potpisom Karla Lagerfelda pojaviće i na samoj Met gali, budući da je ovogodišnji dres-kod „U čast Karlu“.

To će biti prilika za sve zvanice da na svoj način odaju počast dizajneru koji je u svojoj karijeri stvarao u najpoznatijim svetskim modnim kućama, uključujući i „Chanel“, „Balmain“, „Patou“, „Fendi“ i „Chloé“, kao i za brend pod vlastitim imenom.

Njegovo bogato nasleđe pruža šarolik izbor kroz koji velike svetske zvezde mogu dostojno predstaviti njegova najbolja dizajnerska ostvarenja. Mekejla Koel, Penelope Kruz, Rodžer Federer i Dua Lipa izabrani su kao ovogodišnji domaćini sa Anom Vintur.

Profimedia
Karl Lagerfeld

Zvanice će moći da nose neki od lukova iz bogate arhive modnih kuća u kojima je Lagerfeld kreirao, kreacije brendova poput „Chanela“ ili „Fendija“, na koje je ostavio velik uticaj ili možda čak i iskopirati njegov kultni luk sa crnim odelom i sunčanim naočarima.

Od 1955. do 1958. Karl Lagerfeld u „Balmainu“ je radio kao asistent Pjeru Balminu, dok je između 1958. i 1963. bio glavni dizajner brenda „Patou“. Lagerfeldova era u „Chloé“, od 1963. do 1983, takođe sadrži mnogo arhivskih lukova koji se mogu iskoristiti kao inspiracija, kao i njegovo razdoblje u istom brendu tokom devedesetih. Ne smemo zaboraviti ni na njegovo razdoblje u „Fendiju“, od 1965. nadalje, gde je stvorio prepoznatljivi logo s duplim slovom F.

Profimedia
Karl Lagerfeld za Chanel zima 2004/05.

Poslednji na listi je „Chanel“, u kojem je Lagerfeld delovao od 1982. sve do svoje smrti 2019, u 85. godini. Arhivski lookovi i „Chanel“ couture zasigurno će biti pun pogodak na crvenom tepihu Met gale, baš kao što je to bio slučaj s lookom Lili Rouz Dep 2019.

U svakom slučaju, originalni i glamurozni lookovi koji će u najboljem svetlu odati počast Karlu Lagerfeldu zasigurno će završiti na listi najbolje odevenih.

Bonus video:

 


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike