Pre nervnog sloma, pročitajte ovaj tekst: Tri najčešća razloga zbog kojih psi zakopavaju stvari

17.11.2023

12:02

0

Autor: V. I.

Za sva tri ste sami krivi

Pre nervnog sloma, pročitajte ovaj tekst: Tri najčešća razloga zbog kojih psi zakopavaju stvari
Copyright Profimedia

Bilo da je reč o kosti, smrdljivoj cipeli, njihovoj omiljenoj igrački ili omiljenoj igrački vašeg deteta, naše voljene pseće saputnike često zateknemo kako kopaju duboku rupu da bi sačuvali još jedno divno blago. Ponekad i ne biraju previše, pa u rupi završi jastuk s kauča ili nova navlaka za jorgan. Vlasnici ostaju zbunjeni - koji je razlog te ogromne želje da psi odlažu željene predmete. Verujte, on to rade s veoma dobrim razlogom.

Zakopavanje kostiju i drugih stvari je nešto što mnogi psi vole da rade, a to je ponašanje koje dele sa svojim precima vukovima. Ali većina modernih pasa ne mora da zakopava hranu na način na koji su to radili njihovi preci, pa zašto to, zaboga, rade? Razmatramo tri najverovatnija razloga zbog kojih vaš pas raskopava vašu kuću ili dvorište i prave tako haos.

 

 

 

1. Stvaranje zaliha

Zakopavanje dragocenih predmeta je nastavak prirodnog ponašanja koje je uočljivo i kod njihovih diviljih rođaka poput vukova, kojota i crvene lisice a to je skladištenje dostupne hrane u svrhu kasnijeg konzumiranja. To je uobičajeno ponašanje kod mnogih vrsta ptica i sisara.

Vaš pas će možda otkriti da mu dajete mnogo ukusnih stvari za jelo i da ne moraju da brinu o sledećem obroku. Možda ih čak i previše hranite. Dakle, umesto da ga smažu odjednom, oni će sačuvati nešto od toga za užinu kasnije. Sakrivanje hrane i prekrivanje prljavštinom je dobar način da hrana ostane sveža, a da se miris sakrije od drugih životinja koje bi možda želele da im to pojedu.

To nije nešto o čemu treba da brinete, osim ako ne otkrijete da vaš pas stalno pokušava da zakopa kosti i hranu ili ako neće da jede poslastice pred vama ili drugim kućnim ljubimcima u vašem domu.Tad to može značiti da postoji problem i da morate da idete kod veterinara. Obratite posebnu pažnju na govor tela vašeg ljubimca neposredno pre nego što ode da nešto zakopa. Uverite se da ga hranite obrocima na lokaciji u kući koja mu je bezbedna i prijatna. I uverite se da mu drugi kućni ljubimci to ne kradu.

Profimedia
 

2. Stres ili anksioznost

Kada pas živi u okruženju koje je stresno i izaziva mu anksioznost ili je nov u domu i nije siguran kako se uklapa, možda će osetiti potrebu da zakopa ili sakrije stvari koje želi da zadrže za sebe. Ukoliko je pas živeo u situaciji u kojoj su mu stvari često oduzimane, verovatno će sakriti stvari koje ceni na bezbedno mesto.

U domaćinstvima s više kućnih ljubimaca, pas bi mogao da bude zabrinut da će im drugi ljubimac to što krije - ukrasti. To znači da vaš pas želi da sakrije zaista omiljene predmete, kao što su hrana ili poslastice, igračke za žvakanje i kosti - a zatim ih konzumira van vidokruga drugih kućnih ljubimaca.

Profimedia
 

3. Dosada

Nije iznenađenje da će pas čije okruženje nema mentalnu i fizičku stimulaciju pronaći nešto da radi. Često ta stvar poprima oblik ponašanja koje je nepoželjno (za nas, ljude), kao što je prekopavanje dvorišta ili stvaranje prelepe, blatnjave rupčage u vašoj cvetnoj bašti. Na kraju, te rupe mogu poslužiti kao dodatni odeljci za odlaganje samo za vašeg psa gde mogu da drže svoje omiljene igračke ili onu potpuno novu kost ispunjenu koju ste im dali.

 

 

Kako im doskočiti

Da biste sprečili da vaše dvorište (ili vaša dnevna soba) postane mesto iskopavanja, uvek nudite svom psu mogućnosti svakodnevnog obogaćivanja koje angažuje i njihov um i telo. Izvedite ih u šetnju i pustite ih da njuškaju, igraju igre dovlačenja i vučenja i odradite neki zabavni trik koristeći pozitivno pojačanje. Zakažite vreme u svom danu za vežbanje osnovnih veština tako da vaš pas ima pristup stimulativnim situacijama  svakog dana.

Uverite se da je vaš pas zdrav i srećan, da ima pristup sigurnim mestima za jelo i da ima mnogo sjajnih mogućnosti da koristi svoj mozak i telo - to će obezbediti da on ne prekopava vaše dvorište i dovodi vas na ivicu ludila.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike