Zabavite se: Pet lakih trikova za pse koje vaš ljubimac može da nauči za manje od sat vremena (VIDEO)

11.06.2022

07:14

0

Autor: D. R.

Upoznavanje sa psom koji može da izvede arsenal trikova uvek je zabavno i impresivno iskustvo

Zabavite se: Pet lakih trikova za pse koje vaš ljubimac može da nauči za manje od sat vremena (VIDEO)
pexels-mariana-al-4337134 - Copyright Pexels

Pas koji na komandu izvodi trik za trikom je pravo zadovoljstvo gledati! Ali možete li zaista naučiti svog psa kako da se ljubi, pozdravlja i radi sklekove za pse, a da ne idete na skupe časove obuke pasa ili da ne provedete dane vežbanja isfrustrirani? Odgovor je, da!

Pokazivanje kul trikova vašeg pametnog psa je definitivno odlično za hvalisanje, ali što je još važnije, stvara vezu između kućnog ljubimca i čoveka koja se zasniva na strpljenju i poverenju.

Izabrali smo sledećih pet trikova iz nekoliko razloga. Relativno ih je lako naučiti i mogu se savladati uz samo malo vežbe u kratkom vremenskom periodu. Oni su takođe odlična podloga za učenje drugih, komplikovanijih trikova.

Unsplash
 

Jednom kada naučite pse određenim osnovnim komandama kao što su "sedi", "ostani" i "lezi", oni mogu nastaviti da rade neke prilično impresivne stvari. Ne verujete nam? Samo pogledajte ove jednostavne video tutorijale i uverite se sami. Ovi video snimci će vam dati sjajne, korak po korak, preglede kako da naučite svog ljubimca jednostavnim trikovima.

Vaš pas ne mora da ima fensi pedigre ili bilo kakvu formalnu obuku da biste impresionirali svoju porodicu i prijatelje na sledećem kućnom okupljanju. Evo pet jednostavnih trikova za vaše štene kojim ga možete naučiti! Zapamtite, obuka treba da bude zabavna i za vas i za psa, zato ostanite pozitivni i nagradite ga sa puno poslastica i igre.

1. "Zdravo"

Da biste naučili svog psa kako da da šapu, morate to da učinite u par lakih koraka. Prva stvar koju želite da uradite je da psu prinesete neke vredne poslastice - što smrdljivije to bolje. Na kraju, pošto neće moći da ih uhvati ustima ili nosom, pokušaće da ih uhvati šapom. Tada treba da ga nagradite sa "Dobar dečko!" i poslasticom.

Kada počne da shvata da je ono što želite njegova šapa, možete dodati verbalni znak, nešto poput "šapa", "zdravo" ili čak "daj pet!"

2. "Prevrni se"

Treneri Američkog kinološkog kluba koriste proces koji se zove "namamljivanje" da nauče pse kako da se prevrnu.

Prvi korak je da prinesete poslasticu pravo na nos vašeg psa i tako ga dovedete u donji položaj. U tom trenutku možete prepustiti poslasticu psu. Sledeći korak je da uzmete još jednu poslasticu i "vratite" mu glavu unazad tako da se njegova težina pomeri i on se prevrne na bok.

Poslednji korak je da ga namamite na leđa uz treću poslasticu i polako završite trik prevrtanja. Zatim se pobrinite da konačnu nagradu postavite tamo gde je njegova glava, tako da mora da stigne i završi potez.

Obratite pažnju na to kako trener drži više poslastica u ruci, tako da je uvek spreman da započne sledeći korak i ne mora da kopa po svojoj torbici za obuku u potrazi za novim poslasticama. Ovo pomaže psu da ostane koncentrisan na proces tokom trajanja trika.

3. "Sklekovi"

Sklekovi za pse su kombinacija tri pokreta: sedi, dole i stoji. Učenje vašeg psa da sedne može se obaviti na više načina. Ovde trener pokazuje kako uči svog psa da sedi pomoću hvatanja, tako što pomoću nagradice mami štene u željeni sedeći položaj.

Ovaj trener koristi kliker da označi željeno ponašanje, ali verbalni znakovi i poslastice takođe dobro funkcionišu. Iste metode mamljenja mogu se koristiti i za učenje vašeg šteneta kako da dođe u donji položaj. Obratite pažnju da trener počinje da dodaje verbalni znak, „Dole“, baš kada se štene nađe u željenoj poziciji.

Za pse koji ne žele da idu u spust, most za noge je dobar način da ih naterate u željeni položaj kako bi mogli da dobiju poslasticu koju tako očajnički žele! Da biste svog psa naterali da ustane iz donjeg položaja, jednostavno držite poslasticu ili čak samo svoju ruku ispred njegovog nosa tako da mora da ustane kako bi došao do nje.

Počnite da označavate tu poziciju i verbalnim znakom. Jednom kada vaš pas savlada ova tri poteza, sklekovi su samo kontinuirano pozivanje ovih verbalnih komandi kako biste naveli vašeg psa da ih uradi u nizu. Jednostavno — i tako slatko!

4. "Pričaj" ili "pevaj"

Pre nego što pokušate da naučite svog psa da govori ili bude glasan, uverite se da ste uzeli u obzir moguće posledice. Niko ne želi super bučnog i lajavog psa. Ali ako smatrate da vaš pas ima dobre manire i da je to trik koji biste želeli da isprobate, čitajte dalje.

Neka vaše štene sedne ispred vas, a vi upotrebite određeni znak rukama, kao što to prstima čini trener koristi u video snimku. Sačekajte da pas ispusti neki zvuk. Nagradite male zvukove ili pokrete usta poslasticama.

Kako vreme bude prolazilo, tražite od svog ljubimca da to duže traje i nagradite ga u skladu s tim. Neka ovaj trening bude zabavan za vašeg ljubimca, ponudite mu puno nagradica i maženja. Vaš pas će za kratko vreme postati pevač!

5. "Vrti se" ili "Okreći se"

Vežbu započnite dok je pas u stojećem položaju. Poslasticu prislonite na njegov nos i polako ga mamite da hoda u krug. Nagradite svog psa poslasticom kada napravi pun krug, ali dok je i dalje u pokretu, a ne u sedećem položaju.

Testirajte u oba smera da vidite šta vaš pas preferira. Držite se željenog pravca vašeg psa sve dok ne postigne trik tako dobro da postane dovoljno voljan da se okreće u oba smera.

Nakon što vaš pas počne da se oseća prijatno u vezi sa okretanjem, dodajte vizuelni znak. Trener koristi dva prsta okrenuta nadole i vodi svog psa u krug.

Ovaj trik je odličan za pse svih rasa i starosnih grupa, i verovatno ga možete naučiti za manje od 10 minuta!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike