Čičak kuce: Deset rasa pasa koje prate gazdu u stopu i lepe se za njega kao superlepak (FOTO)

01.11.2023

10:14

0

Autor: V. I.

Ljubimac pokazuje privrženost i odanost tako što se trudi da uvek bude blizu svom vlasniku

Čičak kuce: Deset rasa pasa koje prate gazdu u stopu i lepe se za njega kao superlepak (FOTO)
Copyright Pexels

Analitičari inteligencije pasa rangiraju rase prema njihovim instinktima, poslušnosti i sposobnosti prilagođavanja. Jedna stvar koju treba uzeti u obzir jeste da su neki psi poznati po svojoj sklonosti da se pretvore u takozvane superlepak ili čičak pse.

To su kućni ljubimci koji se drže svojih vlasnika poput lepka a postaji uznemireni čak i ako su razdvojeni nakratko.

Pexels
 

Prednosti i mane čičak-pasa

S jedne strane ovo može biti dobro jer se osećate apsolutnovoljenim od strane svog kučića, koji će biti nestrpljiv da vam ugodi i malo je verovatno da će ikada pobeći ili se izgubiti.

Ali, takođe, može biti iscrpljujuće ako vaš pas nikada nije u stanju da se sam sklupča nekoliko sati dok se vi bavite drugim stvarima u svom životu.


Dakle, evo 10 rasa štenaca sklonih da postanu čičak-kuce:

1. Šetlandski ovčar

Kao što ime govori, šetlandski ovčar je još jedan pastirski pas čiji se bliski odnos sa svojim vlasnikom pokazao neprocenjivim za farmere tokom godina. Ova intenzivna naklonost obično će se proširiti na celu njihovu ljudsku porodicu. 

 

 

2. Border koli

Pošto je inteligentni graničarski škotski ovčar odgajan tako da blisko sarađuje sa svojim vlasnikom kako bi čuvao ovce, možda i ne čudi što veza može biti prilično intenzivna sa tačke gledišta psa.  Vreme odvojeno od svog vlasnika može dovesti do toga da ova rasa postane destruktivna.

 

 

3. Vižla

Vižkla je rasa za koji je izmišljen izraz "čičak pas". Poreklom iz Mađarske, oni će se držati uz svog vlasnika kroz siro i rešeto - od šetnje i plivanja, preko sklupčanja na kauču za večernje dremke. 

 


4. Nemački ovčar

Nemački ovčar ima zastrašujuću reputaciju kao policijski, vojni i pas čuvar. Razlog zašto su tako dobri u ovim poslovima jeste taj što toliko vole svoje vlasnike i gospodare - i očajnički žele da im udovolje i zaštite ih. Biće na vašoj strani čak i ako je njihova bezbednost ugrožena.

 

 

5. Zlatni retriver

Ono što važi za labrador retrivera obično važi i za njegovog bliskog rođaka zlatnog retrivera - uključujući potrebu ovog psa za stalnim društvom i naklonošću njegove ljudske porodice.

 

 

6. Francuski buldog

Francuski buldozi su prilično sigurni da će vas pratiti čak i na najkraćem putovanju po kući. Oni vole da se maze i žude za pažnjom tokom svog budnog vremena.

 

 

7. Labrador retriver

Svaki vlasnik labradora koji je zatekao svog psa kako ga strpljivo čeka ispred kupatila moći će da vam kaže koliko ova rasa voli svog čoveka. Negativan deo ovoga je da je najpopularniji pas na svetu takođe često pati od anksioznosti kad se odvoji od svog gospodara. 

 

 

8. Čivava

Čivava je možda najmanji pas na svetu, ali ima puno ljubavi da da. Ova rasa je dobro poznata po formiranju neraskidive veze sa jednom osobom koja se više nikada neće ponoviti. Ako ste vi ta osoba, očekujte da će vaše štene biti stalno uz vas. 

 

 

9. Mops

Još jedan savršeni pas za ušuškavanje u krilu mops ne voli ništa više od toga da satima drema uz svog vlasnika. Ako ih ostavite same u kući, to može dovesti do njihove psihičke patnje, pa nisu pas za one koji moraju redovno da ostavljaju svog ljubimca da bi otišao na posao. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pugs (@pugs)

 

10. Maltezer

Za one koji traže savršenog psa, nežnog i pametnog a koji obožava da se umuva uz svog gazdu, štene maltezera je idealno. Ovo je pas koji će napustiti krilo svog vlasnika samo ako zaista, zaista mora.

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike