Razmislite dvaput: Da li je briga o kućnim ljubimcima zapravo stresnija od veze?

07.10.2023

09:33

0

Autor: K. B.

Nedavno istraživanje provedeno na uzorku od 2.000 vlasnika kućnih ljubimaca otkrilo je da briga o svojim krznatim prijateljima može biti izvor većeg stresa u odnosu na ljubavne veze ili roditeljstvo

Razmislite dvaput: Da li je briga o kućnim ljubimcima zapravo stresnija od veze?
Copyright Freepik

Prema rezultatima istraživanja, 42 odsto vlasnika kućnih ljubimaca izjavilo je da su pod većim stresom zbog brige o svojim ljubimcima u odnosu na svoje odnose sa partnerom (37 odsto) ili svojom decom (30 odsto). Interesantno je da više od polovine ispitanih (51 odsto) veruje da i njihovi krznati prijatelji doživljavaju stres.

Kada su upitani o tome kako bi mogli da pomognu svojim ljubimcima da se osećaju mirnije, vlasnici su naveli da bi trebali da provode više vremena napolju (47 odsto), da se povežu s drugim kućnim ljubimcima (46 odsto), da više vremena provode sa svojim ljubimcima (44 odsto) i čak da koriste usluge terapeuta za kućne ljubimce (43 odsto). Ove zaključke izvukla je anketa koju je sprovela kompanija za proizvodnju hrane za kućne ljubimce, "ElleVet Sciences".

Freepik
 

Vlasnici kućnih ljubimaca takođe su skloni prepoznavanju znakova starenja kod svojih ljubimaca, kao što su nedostatak energije (56 odsto), smanjeno uživanje u omiljenim aktivnostima (54 odsto) i teškoće u penjanju uz stepenice (51 odsto).

Kada je u pitanju zabrinutost za zdravlje svojih ljubimaca, tri najveće brige obuhvataju probleme sa varenjem (37 odsto), nemogućnost igre i uživanja u životu (37 odsto) i zdravlje srca svojih kućnih ljubimaca (33 odsto).

Ispitivanje je takođe pokazalo da bi za 68 odsto vlasnika kućnih ljubimaca bilo veoma štetno gledati svoje ljubimce kako stare i pate, što je čak više nego što bi ih pogodili gubitak vrednih stvari (62 odsto), gubitak posla (61 odsto) ili raskid ljubavne veze (61 odsto).

Većina ispitanika je odrasla uz kućnog ljubimca i često se seća svojih krznatih prijatelja iz detinjstva, razmišljajući o njima više od tri puta nedeljno, ili oko 180 puta godišnje. Prosečno, ispitanici su imali svog sadašnjeg ljubimca pet godina, a dve godine su proveli u izgradnji poverenja s nj im. Čak 61 odstoispitanika je reklo da ih njihovi krznati prijatelji često teše kada su tužni, a 73 odsto ih smatra svojim zaštitnicima.

Freepik
 

Kako bi se osiguralo da zlatne godine njihovih ljubimaca budu manje stresne za obe strane, vlasnici bi trebali biti spremni da prilagode dnevne rutine, ishranu i vežbanje svojih ljubimaca kako bi poboljšali njihov kvalitet života. Čak i male prilagodbe mogu doprineti smanjenju stresa i poboljšanju blagostanja kućnih ljubimaca i njihovih vlasnika.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike