Sa njima će vaš dom biti bezbedan: Ove rase pasa su najbolji čuvari

19.07.2023

09:24

1

Autor: K. O.

Poseduju prirodne instinkte za zaštitu i čuvanje teritorije

Sa njima će vaš dom biti bezbedan: Ove rase pasa su najbolji čuvari
Copyright Profimedia

Ukoliko želite da vaš dom bude bezbedan, dobra je opcija da nabavite nekog psa čuvara. I tu je važno izabrati rasu sa takvim instinktima jer ako imate mazu, svi će se nesmetano šetati po vašem dvorištu i domu. 

Postoje mnoge rase pasa koje se često smatraju odličnim čuvarima doma, jer poseduju prirodne instinkte za zaštitu i čuvanje teritorije. Važno je napomenuti da svaki pas ima svoju jedinstvenu ličnost i temperament, pa čak i unutar određene rase, karakteristike mogu varirati.

Ipak, evo nekoliko rasa pasa koje su često prepoznate kao dobre čuvarske rase:

Nemački ovčar

Nemački ovčar je poznat kao inteligentan, hrabar i poslušan pas. Oni često pokazuju izuzetnu vernost prema svojoj porodici i imaju snažan instinkt za zaštitu. Nemački ovčari su često korišćeni kao službeni psi i često se obučavaju za rad u sigurnosnim ili policijskim snagama.

Profimedia
 

Rotvajler

Rotvajler je snažan, hrabar i samouveren pas. Oni su često veoma posvećeni i zaštitnički nastrojeni prema svojoj porodici. Inače se mogu dobro adaptirati kao čuvari doma, ali isto tako zahtevaju doslednu obuku i socijalizaciju.

Doberman

Doberman je inteligentan, energičan i izuzetno lojalan pas. Oni su često veoma privrženi svojoj porodici i pokazuju izuzetan instinkt za zaštitu. Dobermani se često koriste kao čuvari i mogu biti odani i efikasni u zaštiti doma.   

Pixabay
 

Bulmastif 

Bulmastif je veliki i snažan pas koji se često smatra izuzetnim čuvarom. Oni su poznati po svojoj hrabrosti, strpljenju i odanosti prema svojoj porodici. Bulmastifi često deluju kao odvraćajući faktor zbog svoje impozantne veličine i ozbiljnog izgleda.

Kuvas

Kuvas je pasmina koja potiče iz Mađarske i ima dugu istoriju kao čuvar imovine i stoke. Oni su hrabri, samouvereni i odani psi koji često pokazuju izražen instinkt za zaštitu. Kuvasi su vrlo pažljivi i oprezni, čineći ih dobrom izborom za čuvanje doma.

Ipak, imajte na umu da uz karakteristike pasmine, socijalizacija, obuka i odgovorno vlasništvo igraju ključnu ulogu u tome kako će pas funkcionisati kao čuvar doma. Takođe, važno je pridržavati se zakonskih propisa i pravila koja se odnose na posedovanje i obuku pasa za čuvanje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike