Koje se rase pasa najbolje slažu sa decom, a koje ne bi trebalo da birate za porodične pse?

18.07.2023

09:24

0

Autor: K. O.

Karakter može biti individualan, ali neke rase jednostavno imaju bolje osobine kada je život sa mališanima u pitanju

Koje se rase pasa najbolje slažu sa decom, a koje ne bi trebalo da birate za porodične pse?
Lesi se vraća kući - Copyright Profimedia

Postoji mnogo rasa pasa koje se dobro slažu sa decom, ali važno je zapamtiti da karakter i temperament psa mogu varirati čak i unutar iste rase.

Takođe je bitno naglasiti da je socijalizacija, obuka i nadzor ključni faktor za uspešan odnos između psa i dece. Ipak, neke rase su često prepoznate kao dobre sa decom zbog svoje prirode, strpljenja i ljubavi prema igri.

Evo nekoliko takvih rasa:

Labrador retriver

Labradorski retriveri su obično prijateljski nastrojeni, inteligentni i blagi psi koji se dobro slažu sa decom. Oni su često strpljivi, energični i spremni za igru, što ih čini odličnim partnerima za decu.

Pixabay
 

Zlatni retriver

Zlatni retriveri su poznati po svojoj nežnoj i ljubaznoj prirodi. Oni su inteligentni, verni i tolerantni psi koji često pokazuju ljubav prema decom. Ovi psi su često veoma strpljivi i pažljivi.

Bernski planinski pas

Bernski planinski psi su veliki, ali blagi psi koji su često vrlo privrženi svojoj porodici. Oni su poznati po svojoj mirnoj prirodi, strpljenju i ljubavi prema igri sa decom.

Pexels
 

Buldog

Buldozi, kao što je engleski buldog, mogu biti odlični pratitelji za decu. Oni su obično prijateljski raspoloženi, strpljivi i spremni za igru. Ovi psi su takođe poznati po svom opuštenom temperamentu.

Bigl

Bigl je vesela, ljubazna i prijateljska rasa koja često formira snažnu vezu sa decom. Oni su energični, vole da se igraju i istražuju, što ih čini dobrom opcijom za aktivnu decu.

I dok je ovo opšta percepcija o karakteristikama tih rasa, uvek treba da se upoznate sa konkretnim psom i proverite da li se on individualno dobro slaže sa decom. Osim toga, uvek je preporučljivo da se deca nauče kako pravilno da postupaju sa psima, naravno uz nadzor odraslih osoba.

Freepik
 

Psi koji nisu pravi izbor za suživot sa decom

Iako je teško navesti konkretne rase koje treba izbegavati kada su deca u pitanju, evo nekoliko rasa koje se ponekad smatraju izazovnijim za život sa decom zbog njihovih karakteristika.

Pitbul terijer

Pitbul terijeri često nose reputaciju agresivnih pasa, iako to nije uvek tačno. Međutim, zbog svoje snage, energije i istorije korišćenja u borbi pasa, oni mogu zahtevati posebnu pažnju, socijalizaciju i obuku. Njihova dobra socijalizacija i pravilna obuka mogu biti ključni faktori ukoliko se razmišlja o ovim psima u porodici sa decom.

Rotvajler

Rotvajleri su jaki, zaštitnički nastrojeni psi. Oni mogu biti izuzetno lojalni porodici, ali zbog svoje veličine i zaštitničkog instinkta, zahtevaju doslednu obuku i socijalizaciju. Preporučuje se posebna pažnja i nadzor kada su deca uključena.

Pixabay/lottasilfverbrand
 

Doberman

Dobermani su inteligentni, energični i zaštitnički nastrojeni psi. Oni mogu biti vrlo odani porodici, ali takođe zahtevaju vlasnika koji ima iskustvo u obuci i druženju sa psima. S obzirom na njihovu snagu i visoku energiju, može biti izazovno upravljati njima u prisustvu dece.

Nemački ovčar

Nemački ovčari su vrlo inteligentni, verni i radni psi. Oni mogu biti izvrsni pratitelji, ali zbog svoje visoke energije, jakog instinkta čuvanja i potrebe za mentalnom stimulacijom, mogu zahtevati posvećenost i pravilan trening. U prisustvu dece, važno je obezbediti dobru socijalizaciju i obuku.

Ovo i dalje ne znači da svi psi ovih rasa automatski nisu pogodni za decu. Svaki pas ima svoju individualnost, a socijalizacija, obuka i pravilna interakcija sa decom su ključni faktori bez obzira na rasu.

Pixabay
 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike